Loco moco

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Loco moco z warzywami
Loco moco
Loco moco to tradycyjne danie kuchni hawajskiej. Składa się ono z ryżu, wołowego kotleta i sadzonego jajka. Zostało stworzone z myślą o tanim, lecz smacznym daniu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Grillowanie 30 min
1000 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (600 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Ryż jaśminowy (400 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Cebula czerwona - 1 duża sztuka (100 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos worcestershire
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia grillowa

Przepis na loco moco krok po kroku

W misce umieść mięso wołowe, jajko, sól, pieprz, sos Worcestershire i posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz bułkę tartą. Składniki wyrób, aż powstanie zwarta masa.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Uformuj kotlety i grilluj na patelni bez dodatku tłuszczu.

Usmaż jajka sadzone na maśle.

W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego masło, sos Worcestershire i mąkę pszenną - całość gotuj, aż zgęstnieje.

Podawaj na talerzu, na spód wyłóż ryż, na nim umieść burgera, na jego wierzch wyłóż jajko i całość polej sosem.

Jak oceniasz przepis na loco moco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat loco moco

Loco moco to danie egzotycznej kuchni hawajskiej. Historia głosi, że wymyślone zostało w jednym z tamtejszych barów. Jak wiele potraw spełniać miało warunek niskiej ceny oraz dużej smakowitości, co udało się uzyskać z całą pewnością. Danie jest wykonane z bardzo prostych składników, dostępnych bez problemu w każdym sklepie. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mielone mięso wołowe, jaja, sos Worcestershire, cebula czerwona, bułka tarta, mąka pszenna, masło, ryż jaśminowy, bulion wołowy, sól, pieprz młotkowany z kolendrą.

Aby przygotować danie należy zrobić burgery wołowe, które najlepiej u grillować lub upiec w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Ryż biały ugotuj w osolonej wodzie. Usmaż jajka sadzone, tak aby żółtko było płynne. Całe danie nie może obejść się bez dodatku pysznego sosu na bazie wywaru wołowego i masła.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny.

Hawajczycy bardzo poważnie podchodzą do przygotowania tego dania. Odbywają się nawet zawody w przygotowaniu największego Loko moco. Słowo loko oznacza szalony, a że potrawa miała smakować dzieciom i z myślą o nich została stworzona miało to wpływ na jej nazwę. W daniu widać duży wpływ różnych kuchni na kulturę Hawajów. Szalonego burgera z ryżem możesz podać na obiad dla całej rodziny, danie najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, gdy wszystkie składniki są ciepłe.

Alergeny w loco moco

Lista alergenów dla loco moco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

W przepisie na loco moco nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze loco moco

na 100g gotowej potrawy

Loco moco to zdrowe danie zawierające białko zwierzęce. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Możesz zamienić biały ryż na brązowy dodasz wtedy potrawie błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
200.19
1000.93
Białko (g)
9.18
45.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
19.43
97.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.84
19.19
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
3.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
9.29
46.44
Tłuszcze nasycone (g)
5.04
25.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
21.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
18.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.69
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.86
384.32
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.64
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
1.01
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.67
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
9.04
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.25
76.23
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
150.69
753.46
Potas (mg)
121.83
609.14
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.40
101.98
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.23
426.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.16
45.79
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
5.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.49
7.46
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny loco moco 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania loco moco

Koszt składników
59.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
600 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.50
Za 600 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ryż jaśminowy
400 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
59.80