Lobio po ormiańsku

Opublikowano: 22.09.2022 r., 12:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne ormiańskie lobio w miseczce
Lobio po ormiańsku
Lobio, po ormiańsku to pyszna zupa, której korzenie leżą co prawda w kuchni gruzińskiej, jednak popularna jest także w ormiańskiej. Przygotowuje się ją na bazie fasoli.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
343 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Fasola konserwowa - czerwona (600 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Sok z granatu 100% (30 ml)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na lobio po ormiańsku krok po kroku

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj ją do cebuli.

Wlej fasolę wraz z zalewą i 1 szklankę wody.

Dodaj: szczyptę soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę cząbru i 1 łyżeczkę papryki.

Gotuj ok. pół godziny pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż fasola zacznie się rozpadać

Następnie dodaj sok z granatu i posiekane orzechy.

Całość podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na lobio po ormiańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat lobio po ormiańsku

Lobio, po ormiańsku to pyszna zupa, której korzenie leżą co prawda w kuchni gruzińskiej, jednak popularna jest także w ormiańskiej. Przygotowuje się ją na bazie fasoli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lobio po ormiańsku, by było smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie najlepszym wyborem. Powstaje z niego tradycyjny i domowy posiłek. Lobio, oznacza w wolnym tłumaczeniu po prostu fasolę. Dlatego określenie to bardzo często można spotkać nie tylko w przypadku tradycyjnej zupy, ale również potrawki z udziałem fasolki, czy pasty fasolowej na kanapki. Z tego względu można również znaleźć mnóstwo różnych, wcale do siebie niepodobnych przepisów na dania z fasoli, które określa się właśnie mianem lobio. Lobio, dotyczy potraw nie tylko z fasoli czerwonej, ale również białej, czy zielonej szparagowej. W tym przepisie używa się jednak czerwonej fasoli, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle odżywcza.

Przepis na lobio po ormiańsku to doskonały pomysł na pyszne danie, które jest bardzo sycące i odżywcze. Ta pyszna zupa fasolowa doskonale sprawdzi się na co dzień. Jej bazą jest czerwona fasola. Można skorzystać również z tej konserwowej, wtedy całość zajmie znacznie mniej czasu. Ta zupa idealnie komponuje się z orzechami. Lobio, jest przysmakiem, o niezwykłej popularności. Prawdopodobnie duży wpływ ma na to ciekawa kompozycja ziół i przypraw, które tworzą razem naprawdę wyśmienitą potrawę, pełną smaku i aromatu. Lobio, można jeść z chlebem, pitą, czy tortillą. Dzięki temu całość jest nawet bardziej sycąca. Potrawa jest oryginalnie wegańska, czyli nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Zwyczajowo stosowanymi dodatkami są: kolendra, orzechy włoskie, czosnek, cebula. Lobio, jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lobio z czerwonej fasoli jest sycące, dość pikantne i aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów. Lobio z tego przepisu porwie Cię wprost do ormiańskiej kuchni i nakarmi przepyszną zupą pełną wspaniale przeplatających się smaków i aromatów.

Alergeny w lobio po ormiańsku

Lista alergenów dla Lobio po ormiańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze lobio po ormiańsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, pełna białka, która świetnie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
129.44
343.02
Białko (g)
4.12
10.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
11.50
30.48
Węglowodany przyswajalne (g)
7.83
20.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.68
9.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
7.89
20.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.61
17.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
9.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
7.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sok z granatu 100%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.77
2.03
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.43
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
252.82
669.98
Potas (mg)
299.85
794.61
Wapń (mg)
37.79
100.14
Fosfor (mg)
92.07
243.97
Magnez (mg)
34.19
90.60
Żelazo (mg)
1.45
3.85
Cynk (mg)
0.67
1.76
Miedź (mg)
0.19
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny lobio po ormiańsku 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lobio po ormiańsku

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Fasola konserwowa
600 g
czerwona
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 600 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Sok z granatu 100%
30 ml
13.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
61.50