Przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce.

Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone dopraw solą, pieprze i papryką słodką.

Smaż przez 7-8 minut.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków.

Na wierzch masy wyłóż mięso mielone i dodaj jeszcze masy ziemniaczanej.

Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Placki podawaj na talerzu z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem podane na brązowym talerzu.
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Koszt przygotowania dania
26.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
922 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
75

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o litewskich plackach ziemniaczanych z mięsem

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są bardzo aromatyczne i syte. Przepis na litewskie placki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mięso mielone wieprzowe, papryka słodka, jajka, mąka pszenna, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, pieprz.

Jak zrobić litewskie placki ziemniaczane? Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone dopraw solą, pieprze i papryką słodką. Smaż przez 7-8 minut. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków. Na wierzch masy wyłóż mięso mielone i dodaj jeszcze masy ziemniaczanej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Placki podawaj na talerzu z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Mięso mielone wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kotlety zawierają również żelazo, potas i witaminy z grupy B. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując smaczne placki z sosem to wspaniała propozycja na pyszny obiad. Prosty przepis można wykorzystać także podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsze placki podać można także z dodatkiem warzywnego sosu. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze litewskich placków ziemniaczanych z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
192.13 kcal
922.20 kcal
Białko
5.76 g
27.66 g

Węglowodany w litewskich plackach ziemniaczanych z mięsem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
11.94 g
57.32 g
Węglowodany przyswajalne
10.85 g
52.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
5.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
13.54 g
64.99 g
Tłuszcze nasycone
4.07 g
19.52 g
Tłuszcze nienasycone
9.47 g
45.47 g
Tłuszcze jednonasycone
7.01 g
33.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.46 g
11.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
47.23 mg
226.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
29.98 µg (mcg)
143.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
10.62 mg
50.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
25.26 µg (mcg)
121.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
7.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.01 µg (mcg)
100.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
57.14 µg (mcg)
274.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
27.52 mg
132.09 mg
Potas
277.71 mg
1333.00 mg
Wapń
26.95 mg
129.35 mg
Fosfor
86.26 mg
414.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.96 mg
86.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
4.57 mg
Cynk
0.72 mg
3.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny litewskich placków ziemniaczanych z mięsem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w litewskich plackach ziemniaczanych z mięsem

Lista alergenów dla litewskich placków ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania litewskich placków ziemniaczanych z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
12 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
46.40
Jak oceniasz przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób