Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem podane na brązowym talerzu.
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa to tradycyjne danie litewskie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
922 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 12 płaskich łyżek stołowych (120 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem krok po kroku

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce.

Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Smaż przez 7-8 minut.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków.

Na wierzch masy wyłóż mięso mielone i dodaj jeszcze masy ziemniaczanej.

Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Placki podawaj na talerzu z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat litewskich placków ziemniaczanych z mięsem

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są bardzo aromatyczne i syte. Przepis na litewskie placki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mięso mielone wieprzowe, papryka słodka, jajka, mąka pszenna, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, pieprz.

Jak zrobić litewskie placki ziemniaczane? Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Smaż przez 7-8 minut. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków. Na wierzch masy wyłóż mięso mielone i dodaj jeszcze masy ziemniaczanej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Placki podawaj na talerzu z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Mięso mielone wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kotlety zawierają również żelazo, potas i witaminy z grupy B. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując smaczne placki z sosem to wspaniała propozycja na pyszny obiad. Prosty przepis można wykorzystać także podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsze placki podać można także z dodatkiem warzywnego sosu. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w litewskich plackach ziemniaczanych z mięsem

Lista alergenów dla litewskich placków ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze litewskich placków ziemniaczanych z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki zawierają duża ilość węglowodanów złożonych. Podnoszą one powoli poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
192.13
922.20
Białko (g)
5.76
27.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
11.94
57.32
Węglowodany przyswajalne (g)
10.85
52.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
5.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
13.54
64.99
Tłuszcze nasycone (g)
4.07
19.52
Tłuszcze nienasycone (g)
9.47
45.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
33.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
11.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.23
226.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
29.98
143.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.62
50.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.74
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.26
121.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
7.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.01
100.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
57.14
274.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
27.52
132.09
Potas (mg)
277.71
1333.00
Wapń (mg)
26.95
129.35
Fosfor (mg)
86.26
414.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.96
86.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
4.57
Cynk (mg)
0.72
3.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny litewskich placków ziemniaczanych z mięsem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania litewskich placków ziemniaczanych z mięsem

Koszt składników
46.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
12 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
46.40