Przepis na likier pomarańczowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
słoik, sitko, lejek, butelka szklana, zester

Pomarańcze bardzo dobrze wyszoruj gąbeczką pod zimną wodą.

Zesterem (specjalnym sprzętem do skrobania cytrusów) zeskrob skórkę z pomarańczy.

Skórki wrzuć do słoika, wlej spirytus i dodaj ziarenka z jednej laski wanilii.

Słoik bardzo dobrze zakręć i pozostaw na miesiąc.

Co 3 dni można przemieszać słoik (wstrząsając go kilka razy).

Po 4 tygodniach odcedź płyn od skórek (sitko plus lejek). Płyn wlej do butelki na alkohol.

Wlej do butelki wódkę.

200 ml wody umieść w garnku i zagotuj.

Do gorącej wody dodaj cukier i gotuj do rozpuszczenia.

Ostudź syrop cukrowy.

Chłodny syrop cukrowy wlej do butelki. Dobrze zakręć butelkę i wszystko wymieszaj.

Odstaw likier pomarańczowy w ciemne miejsce na miesiąc.

Po miesiącu napój jest gotowy.

Likier pomarańczowy
Likier pomarańczowy
Koszt przygotowania dania
39.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Likier pomarańczowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o likierze pomarańczowym

Domowy napój alkoholowy idealny na imprezę? Likier pomarańczowy na wódce i na spirytusie będzie idealny. Zobacz, jak zrobić likier pomarańczowy. Jest to bardzo proste. Potrzebujesz kilku składników i dwóch miesięcy na zrobienie tego sprawdzonego przepisu. Przepis na likier pomarańczowy jest pyszny i ma waniliowy posmak. Zrobienie go jest naprawdę proste. Likier pomarańczowy nie tylko na imprezie będzie świetnym pomysłem. Pokaż znajomym, że przygotowanie domowego likieru nie jest trudne, a daje pyszny, alkoholowy trunek.

Likier pomarańczowy to napój na bazie skórki z pomarańczy z wódką i spirytusem. Jest dobrym pomysłem na imprezę. Dodatek wanilii sprawia, że likier pomarańczowy jest bardzo smaczny. Zrobienie likieru pomarańczowego nie jest wymagające pod względem umiejętności. Jeśli nigdy nie próbowałeś przygotowywać swojskiego, domowego alkoholu, ten przepis będzie dla Ciebie bardzo dobry. Jak zrobisz likier pomarańczowy, będzie on świetnym dodatkiem do potraw. Genialnie sprawdzi się w nasączeniu ciast i biszkoptów. Jednym słowem – do deserów (i nie tylko) nada się znakomicie.

Lubisz próbować nowe alkoholowe smaki? Likier pomarańczowy to sprawdzony przepis na prosty, ale niecodzienny napój z alkoholem. Jak zrobić likier pomarańczowy na wódce i na spirytusie? Taki sprawdzony przepis robi się z przyjemnością. Przepis na likier pomarańczowy wykonuje się ze skórki pomarańczowej (z 5 owoców), a nie z miąższu owocu. By nie zepsuć smaku domowego likieru z pomarańczy nie można dodać białej części, która znajduje się pod skórką. Dlaczego? Domowy napój alkoholowy miałby wtedy gorzkawy smak, a to oczywiście jest niepożądane. Dlatego, do przepisu na likier pomarańczowy przyda Ci się specjalny przyrząd. Zester, bo o tym mowa, jest to rodzaj skrobaczki do skórki z owoców. Ułatwia on właśnie zeskrobanie samej skórki bez naruszania białej błonki. Jeżeli nie masz w dom zestera, możesz obciąć nożem skórki i je rozdrobnić na cienkie paseczki (pamiętając o powyższej zasadzie). Można też skórkę zetrzeć na tarce. Gdy masz gotowe skórki z pomarańczy, umieść je w słoiku ze spirytusem. By dodać nieco aromatu, dorzuć też ziarenka z laski wanilii. Zamknij szczelnie wszystko i pozostaw na miesiąc. Warto co kilka dni przemieszać (wstrząśnij słoik). Po tym czasie odcedź alkohol do butelki. Nie zapomnij o sitku, by w butelce został sam klarowny płyn. Wszystko wymieszaj z wódką i przygotuj syrop cukrowy. Wystarczy zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać go do alkoholu. Wymieszaj, zamknij szczelnie i pozostaw na kolejny miesiąc.

*Wanilię w przepisie można pominąć.

Wartości odżywcze likieru pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
235.44 kcal
258.99 kcal
Białko
0.33 g
0.37 g
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w likierze pomarańczowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
27.69 g
30.46 g
Węglowodany przyswajalne
25.33 g
27.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.36 g
2.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
0.12 g
0.13 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.02 g
0.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na likier pomarańczowy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
4.67 µg (mcg)
5.13 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
30.22 mg
33.24 mg
Witamina E
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
0.20 mg
0.22 mg
Foliany
6.67 µg (mcg)
7.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na likier pomarańczowy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
1.44 mg
1.59 mg
Potas
48.39 mg
53.23 mg
Wapń
36.00 mg
39.60 mg
Fosfor
7.17 mg
7.88 mg
Magnez
4.89 mg
5.38 mg
Żelazo
0.20 mg
0.22 mg
Cynk
0.07 mg
0.08 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru pomarańczowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze pomarańczowym

Lista alergenów dla likieru pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na likier pomarańczowy

Cena przygotowania likieru pomarańczowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skórka z pomarańczy
200 g
z 5 pomarańczy
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.80
Za 200 g
Spirytus
250 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Wódka
250 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
74.30
Jak oceniasz przepis na likier pomarańczowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób