Likier piernikowy

Opublikowano: 05.07.2021 r., 8:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świąteczny likier piernikowy
Likier piernikowy
To świetny deserowy trunek dla wszystkich lubiących cynamonowe, goździkowe, czekoladowe, korzenne i piernikowe smaki. Ma bogaty, charakterystyczny, przepyszny smak i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom słodkich alkoholi.
Przygotowanie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% 2 szklanki (500 ml)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
  • Wódka (200 ml)
  • Cukier 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika, kardamon, przyprawa do piernika, goździki, goździki całe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana

Przepis na likier piernikowy krok po kroku

Śmietanę kremówkę pogrzej w garnku razem z przyprawami, cukrem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Odstaw do wystudzenia.

Dolej wodę (ok. 200 ml) i alkohol, wymieszaj.

Przelej likier do butelki.

Jak oceniasz przepis na likier piernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat likieru piernikowego

Likier to wysokoprocentowy trunek, pokrewny do nalewki, o zawartości alkoholu od 23 do 45%. Najczęściej przygotowuje się likiery owocowe lub korzenne - jednym z najbardziej popularnych jest korzenny, piernikowy likier na święta. To świetny deserowy trunek dla wszystkich lubiących cynamonowe, goździkowe, czekoladowe, korzenne i piernikowe smaki. Ma bogaty, charakterystyczny, przepyszny smak i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom słodkich alkoholi. To bardzo ciekawy dodatek do świątecznych deserów, a w szczególności słodkich ciast, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z ich smakiem. Przepis na likier piernikowy, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Wystarczy kilka prostych kroków, aby świąteczna nalewka piernikowa zagościła na twoim stole. Likier piernikowy możesz zrobić zarówno na wódce, jak również na białym rumie. Do jego przygotowania polecamy wykorzystanie domowej przyprawy do piernika, zamiast gotowych, sklepowych mieszanek. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i korzenny, nie będzie miał też zbędnych dodatków takich jak cukier, sól, czy mąka, które nagminnie umieszczane są w gotowych mieszankach przypraw. Najlepiej wykorzystać do tego cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, imbir - połączenie tych smaków nie może się nie udać, dzięki nim likier jest bardzo aromatyczny. Przedstawiamy przepis na najlepszą, domową korzenną nalewkę na święta.. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, czy gorzka, wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą. Likier piernikowy z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko jako samodzielny trunek, ale również jako ciekawy i oryginalny dodatek do ciast, czy deserów, które podkręcą ich smak i aromat. Aby przygotować likier na święta potrzebujesz wyłącznie wybranego alkoholu - wódki lub rumu, czekolady (najlepiej gorzkiej, deserowej), płynnej śmietanki 30-36% oraz przypraw korzennych Opcjonalnie możesz dodać również miód. Wystarczy, że w garnuszku zagotujesz śmietankę z dodatkiem czekolady i przypraw, a po ostygnięciu zalejesz wodą i alkoholem i odstawisz w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach.

Alergeny w likierze piernikowym

Lista alergenów dla likieru piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze likieru piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Nadmierne spożycie alkoholu jest niewskazane nie tylko u osób z już występującymi problemami zdrowotnymi, ale należy go ograniczać również w ramach profilaktyki wielu chorób przewlekłych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
341.00
341.00
Białko (g)
1.90
1.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.79
13.79
Węglowodany przyswajalne (g)
12.85
12.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
0.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.70
25.70
Tłuszcze nasycone (g)
24.20
24.20
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru piernikowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania likieru piernikowego

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wódka
200 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
40.50