Przepis na likier piernikowy krok po kroku

Składniki
  • Śmietanka kremowa 36% 500 ml 2 szklanki
  • Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
  • Wódka 200 ml
  • Cukier 50 g 5 łyżek
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika, kardamon, przyprawa do piernika, goździki, goździki całe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

Śmietanę kremówkę pogrzej w garnku razem z przyprawami, cukrem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Odstaw do wystudzenia.

Dolej wodę (ok. 200 ml) i alkohol, wymieszaj.

Przelej likier do butelki.

świąteczny likier piernikowy
likier piernikowy
Koszt przygotowania dania
23.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Likier piernikowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o likierze piernikowym

Likier to wysokoprocentowy trunek, pokrewny do nalewki, o zawartości alkoholu od 23 do 45%. Najczęściej przygotowuje się likiery owocowe lub korzenne - jednym z najbardziej popularnych jest korzenny, piernikowy likier na święta. To świetny deserowy trunek dla wszystkich lubiących cynamonowe, goździkowe, czekoladowe, korzenne i piernikowe smaki. Ma bogaty, charakterystyczny, przepyszny smak i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom słodkich alkoholi. To bardzo ciekawy dodatek do świątecznych deserów, a w szczególności słodkich ciast, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z ich smakiem. Przepis na likier piernikowy, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet najbardziej początkujący kucharz. Wystarczy kilka prostych kroków, aby świąteczna nalewka piernikowa zagościła na twoim stole. Likier piernikowy możesz zrobić zarówno na wódce, jak również na białym rumie. Do jego przygotowania polecamy wykorzystanie domowej przyprawy do piernika, zamiast gotowych, sklepowych mieszanek. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i korzenny, nie będzie miał też zbędnych dodatków takich jak cukier, sól, czy mąka, które nagminnie umieszczane są w gotowych mieszankach przypraw. Najlepiej wykorzystać do tego cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, imbir - połączenie tych smaków nie może się nie udać, dzięki nim likier jest bardzo aromatyczny. Przedstawiamy przepis na najlepszą, domową korzenną nalewkę na święta.. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, czy gorzka, wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą. Likier piernikowy z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko jako samodzielny trunek, ale również jako ciekawy i oryginalny dodatek do ciast, czy deserów, które podkręcą ich smak i aromat. Aby przygotować likier na święta potrzebujesz wyłącznie wybranego alkoholu - wódki lub rumu, czekolady (najlepiej gorzkiej, deserowej), płynnej śmietanki 30-36% oraz przypraw korzennych Opcjonalnie możesz dodać również miód. Wystarczy, że w garnuszku zagotujesz śmietankę z dodatkiem czekolady i przypraw, a po ostygnięciu zalejesz wodą i alkoholem i odstawisz w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach.

Wartości odżywcze likieru piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
341.00 kcal
341.00 kcal

Węglowodany w likierze piernikowym

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
13.79 g
13.79 g
Brak danych dla: wódka .
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.85 g
12.85 g
Brak danych dla: wódka .
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
25.70 g
25.70 g
Brak danych dla: wódka .
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.97 g
15.97 g
Brak danych dla: wódka .
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru piernikowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze piernikowym

Lista alergenów dla likieru piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika, kardamon, przyprawa do piernika, goździki, goździki całe.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania likieru piernikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wódka
200 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
40.50
Łączny koszt
23.12
Jak oceniasz przepis na likier piernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób