Likier jajeczny Thermomix
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier - drobny (250 g)
- Cukier waniliowy - 1 łyżka (12 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (230 g)
- Wódka (250 ml)
Przepis na likier jajeczny z thermomixa krok po kroku
Załóż motylek w naczyniu Thermomixa.
Wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Wszystko razem podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.
Wlej wódkę oraz skondensowane mleko i ponownie podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.
Przelej gotowy likier do butelki i zostaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu przechowuj w lodówce.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat likieru jajecznego z thermomixa
Likier jajeczny Thermomix to szybki i łatwy na sposób na wykonanie słodkiego, smacznego trunku. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 6 składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić likier jajeczny w Thermomixie, warto na początku założyć motylek w naczyniu miksującym. Następnie wlej żółtka i dodaj oba rodzaje cukru i wszystko razem podgrzej w 70 stopniach przez 5 minut. W kolejnym kroku wlej mleko zagęszczone i wódkę i ponownie wszystko podgrzewaj. Tylko tyle wystarczy by wykonać ten prosty przepis na likier jajeczny z Thermomixa. Możesz go wykonać na wódce lub na spirytusie.
Likier jajeczny znany jest pod nazwą advocaat. Wywodzi się z Holandii i cechuje się dużą słodkością i lepkością. Tradycyjnie produkuje się go z brandy z zawartością alkoholu 15-25%, cukru lub miodu, żółtek i śmietany. Oryginalny Advocaat zawiera około 17,5% alkoholu i nie rozwarstwia się nawet podczas długiego przechowywania. W Polsce spotkać można ten trunek pod nazwą ajerkoniak, od niemieckiego słowa Eier, które oznacza jajka. Potocznie nazywa się go również jajecznikiem.
Nazwa Advocaat [adwokat] wywodzi się prawdopodobnie z tego, że był to ulubiony trunek holenderskich adwokatów. Podobno uwielbiali nim leczyć obolałe od długiego przemawiania gardła. Jedna z teorii sugeruje również, że nazwa pochodzi od jednego z pierwszych składników- awokado.
W Polsce bardzo często spożywa się likier jajeczny w Wielkanoc. Najczęściej podaje się go w wysokich kieliszkach do likieru. Na półkach sklepowych można spotkać likiery z dodatkiem kakao lub mleka kokosowego.
Mało osób wie o tym, że z likieru jajecznego można przyrządzać dobre drinki. Likier jajeczny można spożywać z dodatkiem soku bananowego lub ananasowego. Z tego powstaje egzotyczny drink. Można również spotkać miksy z sokiem pomarańczowym. Podczas długich, jesiennych wieczorów likier jajeczny można spożywać z dodatkiem brandy. Latem zaś świetnie będzie się komponował z rumem. Wiosną idealnie komponuje się z amaretto. Likier jajeczny to również dobry dodatek do kawy.
W każdym wydaniu likier jajeczny Thermomix to świetny pomysł na smaczny napój alkoholowy.
Alergeny w likierze jajecznym z thermomixa
Lista alergenów dla likieru jajecznego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze likieru jajecznego z thermomixa
Przy wykonywaniu likieru warto użyć cukru z prawdziwą wanilią, co na da pięknego aromatu.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.