Libańska zupa z soczewicy
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Imbir korzeń - 3 plastry (15 g)
- Soczewica czerwona - 1,5 szklanki (300 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na libańską zupę z soczewicy krok po kroku
Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir i dodaj wszystkie przyprawy.
Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.
Wsyp soczewicę, zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie.
Dopraw do smaku.
Więcej informacji na temat libańskiej zupy z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na zdrową kolację lub na obiad dla całej rodziny. Soczewica jest fantastycznym źródłem roślinnego białka, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, dlatego przygotowane z niej posiłki są bardzo pożywne, sycące i pełne wartości odżywczych. Dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw jest też niezwykle aromatyczna i smaczna. Jak zrobić libańską zupę z soczewicy? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Wystarczy, że na dnie garnka rozgrzejesz oliwę, podsmażysz, drobno posiekają cebulkę z czosnkiem i imbirem, dodasz suchą soczewicę, zalejesz warzywnym, jarskim bulionem i będziesz gotować do miękkości soczewicy. Proste prawda? W mniej niż pół godziny przygotujesz pyszne, zdrowe i sycące danie, a zupa z pewnością będzie dobra i posmakuje wszystkim domownikom. Nie zapomnij o dodatku przypraw, które są kluczem do tego, aby libańska zupa z soczewicy miała odpowiedni, wyrazisty, niepowtarzalny smak. Najlepiej sprawdzi się kurkuma, kmin rzymski mielony, papryczka chilli, czyli jedne z najczęściej używanych przypraw w kuchni libańskiej, nie bój się jednak eksperymentować z ich ilością i wybierz taką, dzięki której zupa najbardziej wpadnie w Twoje gusta. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na zupę libańską z soczewicy.
Alergeny w libańskiej zupie z soczewicy
Lista alergenów dla libańskiej zupy z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze libańskiej zupy z soczewicy
Ze względu na obecność cebuli, czosnku, imbiru i ostrych przypraw u osób z refluksem lub zgagą może dojść do nasilenia objawów.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.