Libańska zupa z soczewicy

Opublikowano: 14.03.2022 r., 14:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy
Aromatyczna, libańska zupa z soczewicy świetnie sprawdzi się na zdrowy, szybki obiad lub kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
267 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Imbir korzeń - 3 plastry (15 g)
  • Soczewica czerwona - 1,5 szklanki (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
kminek mielony, kurkuma, chilli, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na libańską zupę z soczewicy krok po kroku

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir i dodaj wszystkie przyprawy.

Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.

Wsyp soczewicę, zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na libańską zupę z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat libańskiej zupy z soczewicy

Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na zdrową kolację lub na obiad dla całej rodziny. Soczewica jest fantastycznym źródłem roślinnego białka, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, dlatego przygotowane z niej posiłki są bardzo pożywne, sycące i pełne wartości odżywczych. Dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw jest też niezwykle aromatyczna i smaczna. Jak zrobić libańską zupę z soczewicy? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Wystarczy, że na dnie garnka rozgrzejesz oliwę, podsmażysz, drobno posiekają cebulkę z czosnkiem i imbirem, dodasz suchą soczewicę, zalejesz warzywnym, jarskim bulionem i będziesz gotować do miękkości soczewicy. Proste prawda? W mniej niż pół godziny przygotujesz pyszne, zdrowe i sycące danie, a zupa z pewnością będzie dobra i posmakuje wszystkim domownikom. Nie zapomnij o dodatku przypraw, które są kluczem do tego, aby libańska zupa z soczewicy miała odpowiedni, wyrazisty, niepowtarzalny smak. Najlepiej sprawdzi się kurkuma, kmin rzymski mielony, papryczka chilli, czyli jedne z najczęściej używanych przypraw w kuchni libańskiej, nie bój się jednak eksperymentować z ich ilością i wybierz taką, dzięki której zupa najbardziej wpadnie w Twoje gusta. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na zupę libańską z soczewicy.

Alergeny w libańskiej zupie z soczewicy

Lista alergenów dla libańskiej zupy z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze libańskiej zupy z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na obecność cebuli, czosnku, imbiru i ostrych przypraw u osób z refluksem lub zgagą może dojść do nasilenia objawów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
58.17
267.58
Białko (g)
3.22
14.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
9.18
42.22
Węglowodany przyswajalne (g)
7.76
35.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
6.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
1.17
5.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
4.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
3.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.05
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
10.16
46.75
Witamina B6 (mg)
0.07
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.06
4.87
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.38
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.29
1.32
Foliany (µg (mcg))
25.84
118.87
Beta karoten (µg (mcg))
94.97
436.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
242.85
1117.12
Potas (mg)
108.27
498.04
Wapń (mg)
10.48
48.21
Fosfor (mg)
40.78
187.58
Magnez (mg)
8.87
40.78
Żelazo (mg)
0.98
4.51
Cynk (mg)
0.48
2.21
Miedź (mg)
0.17
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny libańskiej zupy z soczewicy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania libańskiej zupy z soczewicy

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Imbir korzeń
15 g
3 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Soczewica czerwona
300 g
1,5 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
79.00