Letnie ciasto z truskawkami i mascarpone
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder (160 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Mąka ziemniaczana (20 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Truskawki (700 g)
- Galaretka - truskawkowa (150 g)
Przepis na letnie ciasto z truskawkami i mascarpone krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaj i przesiej przez sito dwa razy.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodaj do nich stopniowo 60 gram cukru pudru ciągle ubijając masę.
Do masy z białek dodaj żółtka i ubijaj jeszcze 4 minuty.
Na koniec do masy z jajek dodaj mąki i delikatnie wymieszaj składniki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj je.
Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę (najlepiej na dużych obrotach miksera).
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia i delikatnego stężenia.
Biszkopt nasącz sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą, wyłóż krem mascarpone, ułóż pokrojone w kawałki truskawki i zalej tężejącą galaretką.
Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat letniego ciasta z truskawkami i mascarpone
Letnie ciasto z truskawkami i mascarpone to doskonały pomysł na deser. Pyszne ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Ciasto warto przygotować w sezonie dojrzewania truskawek. Prosty przepis na letnie ciasto z truskawkami i mascarpone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier puder, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 30%, truskawki, sól, sok z cytryny oraz galaretka truskawkowa.
A jak zrobić letnie ciasto z truskawkami i mascarpone? Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodaj do nich stopniowo cukier puder, ciągle ubijając masę. Do masy z białek dodaj żółtka i wymieszaj. Na koniec do masy z jajek dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj je. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i pozostaw do stężenia. Biszkopt nasącz sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą, wyłóż krem mascarpone, ułóż pokrojone w kawałki truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując najlepsze letnie ciasto z truskawkami i mascarpone to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na spotkania rodzinne. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu galaretki. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w letnim cieście z truskawkami i mascarpone
Lista alergenów dla letniego ciasta z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze letniego ciasta z truskawkami i mascarpone
Letnie ciasto z truskawkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.