Leniwa Pachlawa z ciasta francuskiego

Opublikowano: 22.09.2022 r., 12:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leniwa Pachlawa z ciasta francuskiego podana na talerzyku.
Leniwa Pachlawa z ciasta francuskiego
Leniwa pachlawa z ciasta francuskiego to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych słodkości. Ten deser zaskakuje nie tylko ciekawą fakturą, ale i smakiem.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
359 kcal
Kcal w porcji
67 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Migdały (50 g)
  • Miód (125 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Masło (20 g)
  • Pistacje (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia

Przepis na leniwą pachlawę z ciasta francuskiego krok po kroku

Orzechy posiekaj bardzo drobno i wysyp na patelnię. Całość podpraż przez 10 minut na suchej patelni.

Dodaj 6 łyżek miodu i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Masło roztop w rondelku i odstaw.

Arkusz ciasta rozwałkuj i podziel na 3 równe części.

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pierwsze arkusz. Posmaruj ciasto cienko masłem.

Na ciasto rozprowadź połowę masy orzechowej. Następnie przykryj kolejnym arkuszem i rozłóż kolejną warstwę orzechów. Ostatni arkusz ciasta też posmaruj masłem.

Ciasto podziel na 12 równych kwadratów.

Piecz przez 40 minut, aż ciasto się rozwarstwi w 180 st. C.

Gotowe ciastka posmaruj miodem.

Jak oceniasz przepis na leniwą pachlawę z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat leniwej pachlawy z ciasta francuskiego

Leniwa pachlawa z ciasta francuskiego to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych słodkości. Ten deser zaskakuje nie tylko ciekawą fakturą, ale i smakiem. Pachlawa, to tradycyjna słodycz Armenii. Nawiązuje ona do klasycznego, tureckiego deseru znanego pod nazwą baklawa. Na podobieństwo wskazuje, chociażby sama nazwa. Turecka wersja jest znana i lubiana w takich krajach kulinarnych jak Azerbejdżan, Grecja, Bułgaria czy też w innych bałkańskich. Pachlawa jest tradycyjnym zapiekanym deserem. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco. Pachlawę można przechowywać w lodówce, należy ją jednak przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Przepis na leniwą pachlawę z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszny deser. Tradycyjna ormiańska pachlawa jest delikatnie krucha, orzechowa i bardzo słodka. Za sprawą specyficznego ciasta (przypominającego nieco znane ciasto francuskie) i prawdziwych, naturalnych składników. Szacuje się, że pachlawa zawiera 60% tłuszczu, 34% węglowodanów oraz 6% białka. Jest to więc przekąska raczej niezdrowa i warto sięgać po nią tylko raz na jakiś czas, aby zachować zbilansowaną dietę. Jednak ze względu na bogactwo bakalii, będzie lepszym deserem niż te, które tradycyjnie można znaleźć w sklepach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leniwą pachlawę z ciasta francuskiego, by była tradycyjna, pyszna i dobra nawet dla początkujących, to ten prosty deser będzie doskonałym rozwiązaniem. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Jednak w tym przepisie do pachlawy używa się ciasta francuskiego, które można znaleźć w każdym większym sklepie. To sprawia, że przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste i szybkie, więc można się nim cieszyć nie tylko na specjalne okazje, ale również na co dzień. Najlepiej wybierać ciasto z jak najkrótszym składem, dzięki temu ma się pewność, że ma ono najlepszą jakość i mało sztucznych dodatków.

Alergeny w leniwej pachlawie z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla Leniwej Pachlawy z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
    • Pistacje
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze leniwej pachlawy z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru prostego, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kcal)
537.03
359.81
Białko (g)
9.23
6.19
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.26
Brak danych dla: miód, pistacje.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany (g)
41.62
27.88
Węglowodany przyswajalne (g)
37.82
25.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.79
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz (g)
39.29
26.33
Tłuszcze nasycone (g)
9.75
6.53
Tłuszcze nienasycone (g)
29.54
19.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.57
11.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.97
8.69
Cholesterol (mg)
5.38
3.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina A (µg (mcg))
18.19
12.19
Witamina B6 (mg)
0.19
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.53
0.36
Witamina E (mg)
2.21
1.48
Retinol (µg (mcg))
16.78
11.24
Tiamina (mg)
0.32
0.22
Ryboflawina (mg)
0.26
0.17
Niacyna (mg)
2.63
1.77
Foliany (µg (mcg))
63.74
42.70
Beta karoten (µg (mcg))
16.90
11.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód (mg)
126.28
84.60
Potas (mg)
233.36
156.35
Wapń (mg)
54.66
36.62
Fosfor (mg)
155.88
104.44
Magnez (mg)
62.05
41.57
Żelazo (mg)
2.43
1.63
Cynk (mg)
1.23
0.83
Miedź (mg)
0.51
0.34
Mangan (mg)
1.13
0.76
Brak danych dla: miód, pistacje.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leniwej pachlawy z ciasta francuskiego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leniwej pachlawy z ciasta francuskiego

Koszt składników
76.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Miód
125 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 125 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Pistacje
50 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Koszt składników
76.30