Lemoniada Thermomix
- Cytryna - 4 sztuki (320 g)
- Cukier (50 g)
- Woda gazowana - lub niegazowana (1000 ml)
- Lód - 10 kostek (100 g)
Przepis na lemoniadę z thermomixa krok po kroku
Cytryny dokładnie umyj, obierz z wierzchniej skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Do naczynia Thermomixa włóż cytryny, dodaj cukier, kostki lodu i wlej 500 ml wody.
Załóż miarkę i przytrzymaj ją ręką, po czym zmiksuj przez 2 sekundy / obroty 10.
Lemoniadę przelej do dzbanka przez koszyczek, by odcedzić pozostałe skórki.
Dolej pozostałą wodę i wymieszaj.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat lemoniady z thermomixa
Aby wykonać przepis na lemoniadę z Thermomixa potrzebujesz cytryn, cukru i wody. Tylko te trzy składniki wystarczą, by powstała pyszna i orzeźwiająca lemoniada, nie tylko na lato i nie tylko dla dzieci.
Jeśli martwisz się, ile cukru zawiera jedna szklanka tego pysznego napoju, to są to tylko dwie łyżeczki. W tym miejscu możesz użyć też słodzika tj. erytrolu lub ksylitolu. Takie zamienniki cukru świetnie zastępują słodki smak, zmniejszając kaloryczność dań czy napoi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę w Thermomixie, to pierwszym krokiem jest przygotowanie owoców. 300 g cytryn (czyli około 4 sztuki) dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko dostania się zanieczyszczeń podczas krojenia. Następnie obierz cytryny ze skórki. Możesz zostawić białe błonki. Kolejnym krokiem jest włożenie do Thermomixa cytryn, cukru, kostek lodu i 500 ml wody. Możesz użyć wody gazowanej lub niegazowanej, w zależności od tego, jaka bardziej Ci smakuje. Teraz wystarczy wszystko zmiksować przez 2 sekundy na obrotach 10. Przelewając lemoniadę do dzbanka, zrób to przez sitko lub koszyczek by oddzielić pozostałe błonki. Dolej jeszcze 500 ml wody, wszystko zamieszaj i gotowe. W ten sposób na Twoim stole pojawi się pyszna lemoniada z cytryn, dobra na lato.
W reklamach często pojawia się scena, gdzie butelki popularnych napoi stoją na stole podczas posiłku. Lemoniada Thermomix wyróżnia się przede wszystkim tym, że również będzie świetnym napojem do obiadu i to z trzykrotnie mniejszą zawartością cukru. Dlatego to świetna alternatywa, jeśli brakuje Ci słodkiego napoju do posiłku.
Podstawę naszej lemoniady stanowi woda. Do jej przygotowania można użyć wody mineralnej, źródlanej lub gazowanej. Pierwsza z nich zawiera w swoim składzie nie mniej niż 500 mg/l wszystkich pierwiastków w postaci jonów tj. sód, magnez, wapń czy potas. Woda źródlana zawiera mniej niż 500 mg/l jonów, więc często jest określana również jako niskozmineralizowana. Woda gazowana powstaje poprzez wysycenie powyższych wód dwutlenkiem węgla, co powoduje pojawienie się pęcherzyków powietrza w płynie. Takiej wody nie powinny spożywać osoby, u których występują bóle żołądka, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka. Wynika to z tego, że bąbelki gazu mogą dodatkowo podrażniać śluzówkę tych narządów.
Alergeny w lemoniadzie z thermomixa
Lista alergenów dla lemoniady z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę z thermomixa
Wartości odżywcze lemoniady z thermomixa
Wody gazowanej nie powinny spożywać osoby, u których występują bóle żołądka, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka. Wynika to z tego, że bąbelki gazu mogą dodatkowo podrażniać śluzówkę tych narządów.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.