Lemoniada lawendowa

Opublikowano: 22.03.2022 r., 19:27 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanki z lemoniadą lawendową
Lemoniada lawendowa
Lemoniada lawendowa idealnie sprawdzi się jak orzeźwienie na upalne dni. Jest prosta w przygotowaniu oraz pyszna w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Mieszanie i łączenie 5 min
260 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Lawenda suszona - 1 łyżka (10 g)
  • Cytryna (30 g)
  • Imbir korzeń (20 g)
  • Mięta (10 g)
  • Syrop z agawy - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
dzbanek

Przepis na lemoniadę lawendową krok po kroku

Suszoną lawendę zalewamy wrzątkiem (250 ml) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy nasiona, a wywar przelewamy do dzbanka.

Imbir i cytrynę kroimy w plasterki. Wrzucamy je razem do dzbanka z naparem.

Do dzbanka dodajemy zimną wodę (750 ml) oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać pokruszony lód.

Jak oceniasz przepis na lemoniadę lawendową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lemoniady lawendowej

Pyszna lemoniada lawendowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie podczas upalnych dni. Napar z lawendy w połączeniu z miętą, imbirem, cytryną i lodem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić lemoniadę lawendową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku suszoną lawendę zalewamy wrzątkiem (250 ml) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy nasiona, a wywar przelewamy do dzbanka. Imbir i cytrynę kroimy w plasterki. Wrzucamy je razem do dzbanka z naparem. Do dzbanka dodajemy zimną wodę (750 ml) oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać pokruszony lód.

Sprawdzony przepis na lemoniadę lawendową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Najlepsza domowa lemoniada z lawendą i miętą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w lemoniadzie lawendowej

Lista alergenów dla lemoniady lawendowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę lawendową

Wartości odżywcze lemoniady lawendowej

na 100g gotowej potrawy

Lemoniada ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
104.11
260.28
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Białko (g)
1.21
3.02
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
25.68
64.21
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
23.37
58.43
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
5.78
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.25
3.12
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
2.72
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.40
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
25.67
64.17
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.09
65.22
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
1.36
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.44
63.61
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
7.89
19.72
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Potas (mg)
202.33
505.83
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.44
98.61
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
21.22
53.06
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.33
53.33
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.84
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady lawendowej 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lemoniady lawendowej

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lawenda suszona
10 g
1 łyżka
7.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 10 g
Cytryna
30 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 30 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Syrop z agawy
20 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
29.30