Lemoniada cytrynowa
- Cytryna (320 g)
- Cukier - 6 łyżeczek (30 g)
- Mięta (10 g)
- Lód (30 g)
Przepis na lemoniadę cytrynową krok po kroku
Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy.
W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód.
Lemoniadę dokładnie mieszamy.
Więcej informacji na temat lemoniady cytrynowej
Pyszna lemoniada cytrynowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie podczas upalnych dni. Sok z cytryn z miętą i lodem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy. W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Ile cukru? Wystarczy 6 łyżeczek, czyli około 30 g. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód. Lemoniadę dokładnie mieszamy.
Sprawdzony przepis na lemoniadę z cytryny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Najlepsza lemoniada z cytryną i miętą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w lemoniadzie cytrynowej
Lista alergenów dla lemoniady cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę cytrynową
Wartości odżywcze lemoniady cytrynowej
Lemoniada posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.