Lekkostrawna sałatka z awokado

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lekkostrawna sałatka z awokado podana na białym talerzu.
Lekkostrawna sałatka z awokado
Lekkostrawna sałatka z awokado to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób na diecie łatwostrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
286 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (400 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (400 g)
  • Awokado 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ogórek kiszony (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na lekkostrawna sałatka z awokado krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki.

Cukinię pokrój na kawałki.

Umieść warzywa na blasze, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Warzywa umieść w misce.

Pokrój ogórka w kostkę.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.

Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż łyżką.

Posiekaj koper.

Umieść wszystkie składniki i misce.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na lekkostrawna sałatka z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat lekkostrawnej sałatki z awokado

Lekkostrawna sałatka z awokado to bardzo dobry pomysł na pyszną sałatkę, którą mogą spożywać osoby z problemami trawiennymi. Sałatka z pieczonych warzyw i awokado jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Przepis na lekkostrawną sałatkę z awokado jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, awokado, cukinia, ogórek kiszony, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić lekkostrawną sałatkę z awokado? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój na kawałki. Umieść warzywa na blasze, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Warzywa umieść w misce. Pokrój ogórka w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż łyżką. Posiekaj koper. Umieść wszystkie składniki i misce. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna dietetyczna sałatka z pieczonych warzyw świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sałatka jest smaczna i łatwa do przygotowania. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Fit sałatka zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Alergeny w lekkostrawnej sałatce z awokado

Lista alergenów dla lekkostrawnej sałatki z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lekkostrawna sałatka z awokado

Wartości odżywcze lekkostrawnej sałatki z awokado

na 100g gotowej potrawy

Lekkostrawna sałatka z awokado to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Warzywa w sałatce powinny być al dente, aby przyjemnie chrupały. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
81.80
286.32
Białko (g)
1.20
4.18
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.98
17.44
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
8.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
9.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.05
24.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
19.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.80
16.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
3.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
59.77
209.19
Witamina B6 (mg)
0.19
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
46.37
162.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.03
3.60
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Niacyna (mg)
0.83
2.89
Foliany (µg (mcg))
41.30
144.57
Beta karoten (µg (mcg))
530.72
1857.54
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
181.76
636.16
Potas (mg)
261.66
915.81
Wapń (mg)
13.83
48.42
Fosfor (mg)
33.32
116.62
Magnez (mg)
16.78
58.71
Żelazo (mg)
0.57
2.01
Cynk (mg)
0.33
1.14
Miedź (mg)
0.08
0.27
Mangan (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkostrawnej sałatki z awokado 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekkostrawnej sałatki z awokado

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cukinia
400 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Awokado
300 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Ogórek kiszony
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
56.00