Lekkostrawna sałatka z awokado
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (400 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (400 g)
- Awokado - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ogórek kiszony (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na lekkostrawna sałatka z awokado krok po kroku
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki.
Cukinię pokrój na kawałki.
Umieść warzywa na blasze, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Warzywa umieść w misce.
Pokrój ogórka w kostkę.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.
Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż łyżką.
Posiekaj koper.
Umieść wszystkie składniki i misce.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Prosta sałatka z łososiem wędzonym
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat lekkostrawnej sałatki z awokado
Lekkostrawna sałatka z awokado to bardzo dobry pomysł na pyszną sałatkę, którą mogą spożywać osoby z problemami trawiennymi. Sałatka z pieczonych warzyw i awokado jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Przepis na lekkostrawną sałatkę z awokado jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, awokado, cukinia, ogórek kiszony, oliwa z oliwek, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić lekkostrawną sałatkę z awokado? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój na kawałki. Umieść warzywa na blasze, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Warzywa umieść w misce. Pokrój ogórka w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż łyżką. Posiekaj koper. Umieść wszystkie składniki i misce. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna dietetyczna sałatka z pieczonych warzyw świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sałatka jest smaczna i łatwa do przygotowania. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Fit sałatka zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Alergeny w lekkostrawnej sałatce z awokado
Lista alergenów dla lekkostrawnej sałatki z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lekkostrawna sałatka z awokado
Wartości odżywcze lekkostrawnej sałatki z awokado
Lekkostrawna sałatka z awokado to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Warzywa w sałatce powinny być al dente, aby przyjemnie chrupały. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.