Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
- Biszkopty - bez dodatku cukru (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Erytrytol (100 g)
- Konfitura wiśniowa (300 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) (200 g)
- Czekolada biała - bez dodatku cukru (100 g)
Przepis na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ubij śmietankę z erytrytolem.
Dodaj do śmietanki serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksuj do połączenia składników.
Posiekaj czekoladę nożem i dodaj do masy.
Połowę masy połącz z konfiturą wiśniową.
Wyłóż masę z wiśniami na biszkopty.
Resztę masy wyłóż na masie z wiśniami.
Ciasto ozdób pokrojoną brzoskwinią.
Ciasto schładzaj w lodówce minimum przez całą noc.
Więcej informacji na temat lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, legalnym deserem. Przepis na lekkie ciasto z mascarpone jest całkowicie pozbawiony cukru stołowego. Przygotujesz go z odpowiednimi produktami, które są fit. Deser ten ma dużą ilość kremu o waniliowym smaku, kawałki białej czekolady i owoce: wiśnie i brzoskwinie. Jest szybkie do zrobienia. Dobre co nieco dla każdego. Zobacz, jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone bez pieczenia i bez dodatku cukru.
Lekkie ciasto z mascarpone to dobry deser, który ma niski indeks glikemiczny oraz niższą kaloryczność niż tradycyjne ciasto z dodatkiem cukru stołowego. Jest szybkie i pyszne. Składa się z biszkoptów, masy z czekoladą oraz z wiśniami. Wierzch zdobi świeża brzoskwinia. Super propozycja, jeśli szukasz przepisu na ciasto z serkiem mascarpone bez pieczenia. Jak zrobisz lekkie ciasto z mascarpone, nikt nie poczuje, że jest fit.
Lekkie ciasto z mascarpone to bardzo dobre słodycze na diecie. Nie znajdziesz tu cukru stołowego, a mimo to, wciąż jest bardzo pyszne. Jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Do masy z serka mascarpone oraz śmietanki, muszą one być bardzo dobrze schłodzone. Śmietankę ubij na sztywno z erytrytolem, zmiksuj z serkiem mascarpone oraz aromatem waniliowym. Czekoladę posiekaj nożem. Możesz też zetrzeć ją na tarce. Najlepsze byłyby nie za małe, i nie za duże kawałki. Dodaj posiekaną czekoladę do masy i zamieszaj. Następnie, połowę masy wymieszaj z konfiturą wiśniową. Na biszkopty wyłóż masę z wiśniami, a na nią masę bez konfitury. Ciasto ozdób świeżą brzoskwinią. Koniecznie ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce, by biszkopty zmiękły. Szybki w przygotowaniu deser jest gotowy.
*W przepisie na lekkie ciasto z mascarpone skorzystaj z biszkoptów oraz czekolady białej bez dodatku cukru. Konfitura wiśniowa także nie powinna mieć dodanego cukru – w tej roli świetnie sprawdzą się przetwory owocowe słodzone erytrytolem. Obecnie, na rynku dostępnych jest dużo takich słodkości fit i jest w czym wybierać. Zwykle są dostępne w większych sklepach, a także w internecie (jest tam ogromny wybór).
*Przepis na lekkie ciasto z mascarpone możesz zrobić, wykorzystując inne ulubione owoce.
*Pokrojoną brzoskwinię można pokropić sokiem z cytryny – wtedy brzoskwinia nie zmieni swojego koloru.
*Dostosuj słodkość kremu według własnych upodobań. Jeżeli uznasz, że krem jest mało słodki – dodaj więcej erytrytolu.
Alergeny w lekkim cieście z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lista alergenów dla lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone nie zawiera cukru. Jest więc mniej kaloryczne niż tradycyjne ciasta z dodatkiem cukru. Ma także niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.