Przepis na lekkie ciasto z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Jabłka umieść na patelni, dodaj 50 g ksylitolu i cynamon, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu.

Do miski wbij jajka, dodaj 150 g ksylitolu i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jogurt i wymieszaj.

Przesiej proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj jabłka i wymieszaj.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Lekkie ciasto z jabłkami podane na drewnianej desce do krojenia.
Lekkie ciasto z jabłkami
Koszt przygotowania dania
18.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Lekkie ciasto z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lekkim cieście z jabłkami

Lekkie ciasto z jabłkami to świetny pomysł na słodki deser po obiedzie. Ciasto z jabłkami jest niskokaloryczne i może być bardzo dobrym pomysłem dla osób dbających o linię. Przepis na lekkie ciasto z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ksylitol, jabłka, cynamon, jajka, jogurt naturalny, proszek do pieczenia.

Jak zrobić lekkie ciasto z jabłkami? Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jabłka umieść na patelni, dodaj ksylitol i cynamon, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przesiej proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj jabłka i wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jabłka to owoce bardzo popularne i lubiane na całym świecie. Często wykorzystywane przez nas w kuchni do przygotowywania ciast i przetworów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne ciasto to prosty przepis na lekki deser. Jabłka prażone z cynamonem są bardzo aromatyczne. Ciasto jest łatwe do zrobienia i może być świetnym pomysłem, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do ciasta możesz dodać bakalie takie jak rodzynki czy żurawina. Możesz przygotować także ciasto na bazie mąki orkiszowej lub żytniej.

Wartości odżywcze lekkiego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
158.68 kcal
238.02 kcal
Białko
5.89 g
8.83 g

Węglowodany w lekkim cieście z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
33.29 g
49.93 g
Węglowodany przyswajalne
32.48 g
48.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
1.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
2.42 g
3.63 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
2.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.99 g
1.49 g
Cholesterol
67.99 mg
101.99 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lekkie ciasto z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
48.38 mg
72.57 mg
Wapń
100.16 mg
150.23 mg
Żelazo
1.54 mg
2.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiego ciasta z jabłkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lekkim cieście z jabłkami

Lista alergenów dla lekkiego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania lekkiego ciasta z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na lekkie ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób