Lekkie ciasto z jabłkami

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lekkie ciasto z jabłkami podane na drewnianej desce do krojenia.
Lekkie ciasto z jabłkami
Lekkie ciasto z jabłkami to wspaniała propozycja na szybkie do zrobienia ciasto. Ciasto z jabłkami bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
238 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
  • Jabłko 5 małych sztuk (500 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na lekkie ciasto z jabłkami krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Jabłka umieść na patelni, dodaj 50 g ksylitolu i cynamon, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu.

Do miski wbij jajka, dodaj 150 g ksylitolu i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jogurt i wymieszaj.

Przesiej proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj jabłka i wymieszaj.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na lekkie ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat lekkiego ciasta z jabłkami

Lekkie ciasto z jabłkami to świetny pomysł na słodki deser po obiedzie. Ciasto z jabłkami jest niskokaloryczne i może być bardzo dobrym pomysłem dla osób dbających o linię. Przepis na lekkie ciasto z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ksylitol, jabłka, cynamon, jajka, jogurt naturalny, proszek do pieczenia.

Jak zrobić lekkie ciasto z jabłkami? Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jabłka umieść na patelni, dodaj ksylitol i cynamon, smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przesiej proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj jabłka i wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jabłka to owoce bardzo popularne i lubiane na całym świecie. Często wykorzystywane przez nas w kuchni do przygotowywania ciast i przetworów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne ciasto to prosty przepis na lekki deser. Jabłka prażone z cynamonem są bardzo aromatyczne. Ciasto jest łatwe do zrobienia i może być świetnym pomysłem, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do ciasta możesz dodać bakalie takie jak rodzynki czy żurawina. Możesz przygotować także ciasto na bazie mąki orkiszowej lub żytniej.

Alergeny w lekkim cieście z jabłkami

Lista alergenów dla lekkiego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze lekkiego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Lekkie ciasto z jabłkami to bardzo dobre ciasto dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, więc daje uczucie sytości na dłużej. Może być także dobrym deserem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
158.68
238.02
Białko (g)
5.89
8.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
33.29
49.93
Węglowodany przyswajalne (g)
32.48
48.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.42
3.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.99
1.49
Cholesterol (mg)
67.99
101.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
48.38
72.57
Wapń (mg)
100.16
150.23
Żelazo (mg)
1.54
2.31
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiego ciasta z jabłkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekkiego ciasta z jabłkami

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Jabłko
500 g
5 małych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
35.70