Przepis na lekki krem do tortu krok po kroku
- Masło 250 g 1 kostka
- Mleko 2% 750 ml 3 szklanki
- Żółtko jajka 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 40 g 4 łyżki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 3 łyżki
- Cukier wanilinowy 20 g 2 łyżki
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
Mąkę przesiej przez sitko do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Wlej mleko (2 szklanki) i dodaj żółtka, miksuj za pomocą miksera.
Jedną szklankę mleka podgrzej w rondelku, dodaj cukier, a następnie masę z żółtkami jaj.
Delikatnie podgrzewaj, wciąż mieszając, gdy masa zgęstnieje, ściągnij z ognia.
Gdy krem będzie gęsty, możesz użyć go do tortu.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Lekki krem do tortu - cechy przepisu
Więcej o lekkim kremie do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na lekki krem do tortu, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o lekkim waniliowym posmaku.
Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, mleko, dwa żółtka jaj, mąkę, w moim przepisie skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.
Oprócz tego skrobia ziemniaczana, która jest bezglutenowa, cukier waniliowy i zwykły cukier. Zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak większej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić lekki krem do tortu?
Zacznijmy od przesiania mąki przez sitko, następnie wymieszaj ją z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Wlej mleko, jednak niecałe. Najlepiej, gdy wlejesz teraz około dwóch szklanek, wbij żółtka jaj i miksuj za pomocą miksera.
W tym przepisie nie będziemy używać białek jaj, nie wyrzucaj ich. W prosty sposób przygotujesz z nich bezę, być może przyda Ci się ona do Twojego tortu.
W tym czasie podgrzej w rondelku pozostałą ilość mleka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Na końcu dodaj wcześniej przygotowaną masę z żółtkami jaj. Mieszaj, a gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.
W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój sprawdzony przepis na najlepszy fit krem. Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.
Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy.
Wartości odżywcze lekkiego kremu do tortu
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w lekkim kremie do tortu
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na lekki krem do tortu
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na lekki krem do tortu
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lekkim kremie do tortu
Lista alergenów dla lekkiego kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500