Lekki krem do tortu

Opublikowano: 28.12.2021 r., 12:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
lekki krem do tortu
Lekki krem do tortu
Masz ochotę na lekki tort z delikatnym biszkoptem, ale brakuje Ci pomysłu na krem? Poznaj mój przepis na równie lekki, puszysty krem i wykorzystaj go do swojego tortu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
1238 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 4 łyżki (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (30 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki (20 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na lekki krem do tortu krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Wlej mleko (2 szklanki) i dodaj żółtka, miksuj za pomocą miksera.

Jedną szklankę mleka podgrzej w rondelku, dodaj cukier, a następnie masę z żółtkami jaj.

Delikatnie podgrzewaj, wciąż mieszając, gdy masa zgęstnieje, ściągnij z ognia.

Gdy krem będzie gęsty, możesz użyć go do tortu.

Jak oceniasz przepis na lekki krem do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat lekkiego kremu do tortu

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na lekki krem do tortu, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o lekkim waniliowym posmaku.

Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, mleko, dwa żółtka jaj, mąkę, w moim przepisie skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.

Oprócz tego skrobia ziemniaczana, która jest bezglutenowa, cukier waniliowy i zwykły cukier. Zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak większej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić lekki krem do tortu?

Zacznijmy od przesiania mąki przez sitko, następnie wymieszaj ją z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Wlej mleko, jednak niecałe. Najlepiej, gdy wlejesz teraz około dwóch szklanek, wbij żółtka jaj i miksuj za pomocą miksera.

W tym przepisie nie będziemy używać białek jaj, nie wyrzucaj ich. W prosty sposób przygotujesz z nich bezę, być może przyda Ci się ona do Twojego tortu.

W tym czasie podgrzej w rondelku pozostałą ilość mleka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Na końcu dodaj wcześniej przygotowaną masę z żółtkami jaj. Mieszaj, a gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.

W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój sprawdzony przepis na najlepszy fit krem. Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.

Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy.

Alergeny w lekkim kremie do tortu

Lista alergenów dla lekkiego kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze lekkiego kremu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Opcjonalnie możesz użyć laski wanilii, wtedy krem będzie bardziej aromatyczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
247.76
1238.82
Białko (g)
3.30
16.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
18.88
94.41
Węglowodany przyswajalne (g)
18.74
93.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
18.23
91.15
Tłuszcze nasycone (g)
12.18
60.91
Tłuszcze nienasycone (g)
6.05
30.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
26.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
3.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.19
410.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
198.00
990.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
2.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.83
4.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
195.09
975.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.67
58.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.07
180.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
28.54
142.69
Potas (mg)
131.43
657.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.45
432.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.73
433.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.43
52.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
1.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiego kremu do tortu 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekkiego kremu do tortu

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
30.20