Lekka sałatka do grilla
- Sałata - Główka sałaty masłowej (210 g)
- Rzodkiewka - Trzy średnie sztuki (45 g)
- Ogórek - Dwa ogórki gruntowe (90 g)
- Pomidory koktajlowe - Garść (100 g)
- Olej lniany - Dwie łyżki (24 ml)
- Koperek - Dwie łyżeczki posiekanego (10 g)
- Sok z cytryny - Łyżka (6 ml)
- Cebula czerwona - Średnia cebula (50 g)
Przepis na lekką sałatkę do grilla krok po kroku
W misce wymieszaj olej lniany z sokiem z cytryny, koperkiem, dużą szczyptą soli oraz pieprzu.
Liście sałaty umyj, dokładnie osusz i porozrywaj na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj z olejem.
Rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe umyj. Z rzodkiewek usuń końce i pokrój je w plasterki a pomidorki w ćwiartki. Przełóż do miski z sałatą.
Ogórki obierz, usuń końce i pokrój w półplasterki. Dodaj do pozostałych składników.
Cebulę obierz, usuń końce i pokrój w cienkie plasterki. Rozdziel krążki i dodaj do sałaty.
Całą sałatę dokładnie wymieszaj.
- Sałatka z tuńczykiem
- Sałatka z kurczakiem
- Sałatka cezar
- Sałatka z porem
- Sałatka z cukinii
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Sałatka warzywna
- Sałatka z rukoli
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
- Sałatka z ananasem
- Sałatka z jajkiem
- Sałatka na sylwestra
- Sałatka z pora i jajek
- Sałatka z buraków i jajka
- Sałatka z ryżu i tuńczyka
- Mizeria
- Sałatka z tuńczykiem i ryżem
- Sałatka z bobem
- Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat lekkiej sałatki do grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla żeby pasowała do wszystkiego? Dochodzą do tego również takie dylematy, jak to: żeby była fajna, prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka i pyszna. Przepis na tę sałatkę spełnia te wszystkie wymagania. Dodatkowo jest tania ale nie mniej ciekawa niż przygotowana z drogich produktów i przygotujesz ją w 3 minuty.
Lekka sałatka do grilla z sałatą, świeżymi, sezonowymi warzywami, z dodatkiem cennego zimno tłoczonego oleju lnianego idealnie sprawdzi się na lato. Pełna wartości odżywczych porcja to zaledwie 50 kcal. Jest to idealny dodatek do mięsa grillowanego, szaszłyków oraz grillowanych warzyw czy pieczywa. Świeża, zielona, fit sałatka jest pełna wartości odżywczych. Sałata to warzywo bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów prosty z pożywienia. Dodatkowo jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także żelaza potasu i magnezu. Rzodkiewka jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witaminy C, zawiera wiele cennych związków o charakterze przeciwutleniających. W swoim składzie posiada również potas, magnez, cynk, wapń i żelazo. Jak wiadomo ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiada cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Pomidorki koktajlowe są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Spożywając je dostarczasz błonnika, białka, witaminy A, witaminy E, witaminy K, witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu, fosforu, cynku, wapnia i żelaza. Są one bombą witaminą i warto dodawać je do sałatek i surówek. Olej lniany zimno tłoczony jest najlepszy, roślinnym źródłem kwasów omega 3, które są ogromnie ważne w diecie człowieka. Pomysł na zrobienie tej sałatki to nie tylko smaczny ale również zdrowy wybór. Sałatkę możesz wykonać w formie surówki do obiadu.
Pyszne sałatki na grilla podkreślają smak pozostałych dań, są ważnym dodatkiem, który wprowadza powiew świeżości i lekkości. Sprawdź również inne, ciekawe i pyszne sałatki do mięsa na grilla, które możesz wykonać również na imprezę.
Alergeny w lekkiej sałatki do grilla
Lista alergenów dla lekkiej sałatki do grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lekką sałatkę do grilla
Wartości odżywcze lekkiej sałatki do grilla
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.