Lekach
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cukier (75 g)
- Cynamon - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Miód (100 g)
- Margaryna do pieczenia (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Sok jabłkowy - pół szklanki (125 ml)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na lekach krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, sodę, jedną łyżkę stołową przyprawy do piernika oraz cynamon.
W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, następnie dodaj miód, roztopioną margarynę oraz sok jabłkowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masę z miodem dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Do ciasta dodaj orzechy oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki włóż ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudź na kratce, owiń je szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni.
Ciasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Miodownik
Więcej informacji na temat lekach
Lekach to inaczej miodownik, który wywodzi się z kuchni żydowskiej. Domowe ciasto często przygotowywane jest na żydowski Nowy Rok. Najlepszy placek miodowy stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Lekach jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, cynamon, soda oczyszczona, miód, margaryna, jajka, sok jabłkowy, orzechy włoskie, rodzynki oraz przyprawa do piernika. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Lekach? W misce wymieszaj mąkę, sodę, jedną łyżkę stołową przyprawy do piernika oraz cynamon. W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, następnie dodaj miód, roztopioną margarynę oraz sok jabłkowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę z miodem dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki włóż ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź na kratce, owiń je szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Ciasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne ciasto na bazie miodu. Najlepsze ciasto miodowe jest dobre do spożycia po kilku dniach, dlatego warto przygotować je odpowiednio wcześnie. Lekach stanowi doskonały, słodki dodatek do kawy lub herbaty i najczęściej przygotowywane jest na żydowski Nowy Rok.
Alergeny w lekach
Lista alergenów dla Lekach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze lekach
Lekach to pyszne ciasto na bazie miodu. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.