Leipäjuusto

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leipäjuusto z dżemem na talerzu
Leipäjuusto
Leipäjuusto to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Chlebowy ser pieczony w piekarniku zwyczajowo podaje się na śniadanie z konfiturami różnego rodzaju. Koniecznie wyprobuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pasteryzacja 5 min
77 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mleko 3,2% - 12 szklanek (3000 ml)
  • Podpuszczka (8 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (35 g)
  • Mąka kukurydziana - 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na leipäjuusto krok po kroku

Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj cukier, sól i mąkę kukurydzianą oraz podpuszczkę i wymieszaj.

Po około 40 minutach z mleka powinien wytworzyć się skrzep.

Potnij go nożem i odstaw na 20 minut.

Skrzep serowy umieść w chuście serowarskiej i pozwól serwatce ociec do naczynia.

Ser przełóż do okrągłego naczynia ceramicznego.

Nagrzej piekarnik do 240 stopni i piecz ser przez 30-40 minut, powinien zrobić się lekko brązowy.

Ser należy upiec z obu stron, gdy zrobi się brązowy przełóż go na drugą stronę.

Ser można podawać na ciepło.

Jak oceniasz przepis na leipäjuusto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat leipäjuusto

Leipäjuusto to w tłumaczeniu ser chlebowy, danie pochodzi z Finlandii i jest tam spożywane zazwyczaj na śniadanie. Pieczony w piekarniku ser podaje się z konfiturami. Ser można przygotować w domu należy zaopatrzyć się jednak w chustę serowarską oraz podpuszczkę do produkcji sera. Przepis na leipäjuusto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia sera potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, podpuszczka, sól, cukier, mąka kukurydziana.

Jak zrobić leipäjuusto? Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj cukier, sól i mąkę kukurydzianą oraz podpuszczkę i wymieszaj. Po około 40 minutach z mleka powinien wytworzyć się skrzep. Potnij go nożem i odstaw na 20 minut. Skrzep serowy umieść w chuście serowarskiej i pozwól serwatce ociec do naczynia. Ser przełóż do okrągłego naczynia ceramicznego. Nagrzej piekarnik do 240 stopni i piecz ser przez 30-40 minut, powinien zrobić się lekko brązowy. Ser należy upiec z obu stron, więc gdy zrobi się brązowy przełóż go na drugą stronę. Ser można podawać na ciepło.

Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Do przygotowania sera należy użyć tłustego mleka, które przed produkcją sera należy spasteryzować, aby pozbyć się naturalnej flory mlecznej, która może powodować szybkie psucie się produktu. Fiński ser produkuje się z mleka krowiego z dodatkiem mleka reniferów lub kóz. W domu również można pomieszać dwa rodzaje mleka. Ciężko będzie o mleko renifera, lecz kozie lub owcze jest łatwo dostępne.

Podsumowując pyszny ser leipäjuusto doskonale sprawdzi się na pyszne śniadanie. Lekko słodki ser podawany jest w Finlandii do kawy i herbaty zamiast ciasta. Tradycyjną konfiturą jest ta z maliny moroszki, jednak możesz podać go także z polskimi regionalnymi przetworami.

Alergeny w leipäjuusto

Lista alergenów dla leipäjuusto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

W przepisie na leipäjuusto nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • podpuszczka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze leipäjuusto

na 100g gotowej potrawy

Leipäjuusto to tradycyjny ser zawierający dużo wapnia. Ser jest dobrym źródłem białka, niezbędnego do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Podawany z konfiturą ser nie jest dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
64.95
77.94
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Białko (g)
3.24
3.89
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.11
7.33
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
6.09
7.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.15
3.78
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
2.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
0.94
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.14
0.16
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.76
0.91
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
100.57
120.68
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Potas (mg)
147.66
177.19
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.52
144.62
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.37
119.25
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.90
14.28
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
0.49
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: podpuszczka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leipäjuusto 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leipäjuusto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
3000 ml
12 szklanek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 3
7.50
Za 3000 ml
Podpuszczka
8 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
35 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 35 g
Mąka kukurydziana
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 15 g