Leipäjuusto
- Mleko 3,2% - 12 szklanek (3000 ml)
- Podpuszczka (8 g)
- Sól (5 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (35 g)
- Mąka kukurydziana - 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
Przepis na leipäjuusto krok po kroku
Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj cukier, sól i mąkę kukurydzianą oraz podpuszczkę i wymieszaj.
Po około 40 minutach z mleka powinien wytworzyć się skrzep.
Potnij go nożem i odstaw na 20 minut.
Skrzep serowy umieść w chuście serowarskiej i pozwól serwatce ociec do naczynia.
Ser przełóż do okrągłego naczynia ceramicznego.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni i piecz ser przez 30-40 minut, powinien zrobić się lekko brązowy.
Ser należy upiec z obu stron, gdy zrobi się brązowy przełóż go na drugą stronę.
Ser można podawać na ciepło.
Więcej informacji na temat leipäjuusto
Leipäjuusto to w tłumaczeniu ser chlebowy, danie pochodzi z Finlandii i jest tam spożywane zazwyczaj na śniadanie. Pieczony w piekarniku ser podaje się z konfiturami. Ser można przygotować w domu należy zaopatrzyć się jednak w chustę serowarską oraz podpuszczkę do produkcji sera. Przepis na leipäjuusto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia sera potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, podpuszczka, sól, cukier, mąka kukurydziana.
Jak zrobić leipäjuusto? Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj cukier, sól i mąkę kukurydzianą oraz podpuszczkę i wymieszaj. Po około 40 minutach z mleka powinien wytworzyć się skrzep. Potnij go nożem i odstaw na 20 minut. Skrzep serowy umieść w chuście serowarskiej i pozwól serwatce ociec do naczynia. Ser przełóż do okrągłego naczynia ceramicznego. Nagrzej piekarnik do 240 stopni i piecz ser przez 30-40 minut, powinien zrobić się lekko brązowy. Ser należy upiec z obu stron, więc gdy zrobi się brązowy przełóż go na drugą stronę. Ser można podawać na ciepło.
Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Do przygotowania sera należy użyć tłustego mleka, które przed produkcją sera należy spasteryzować, aby pozbyć się naturalnej flory mlecznej, która może powodować szybkie psucie się produktu. Fiński ser produkuje się z mleka krowiego z dodatkiem mleka reniferów lub kóz. W domu również można pomieszać dwa rodzaje mleka. Ciężko będzie o mleko renifera, lecz kozie lub owcze jest łatwo dostępne.
Podsumowując pyszny ser leipäjuusto doskonale sprawdzi się na pyszne śniadanie. Lekko słodki ser podawany jest w Finlandii do kawy i herbaty zamiast ciasta. Tradycyjną konfiturą jest ta z maliny moroszki, jednak możesz podać go także z polskimi regionalnymi przetworami.
Alergeny w leipäjuusto
Lista alergenów dla leipäjuusto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
W przepisie na leipäjuusto nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- podpuszczka
Wartości odżywcze leipäjuusto
Leipäjuusto to tradycyjny ser zawierający dużo wapnia. Ser jest dobrym źródłem białka, niezbędnego do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Podawany z konfiturą ser nie jest dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.