Przepis na legumina z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczki

Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut.

Masę przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.

Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.

Dodaj masło i wymieszaj.

Przełóż kaszę do miseczek i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Na wierzch kaszy wyłóż dwie łyżki dżemu.

Legumina z kaszy manny podana w białej miseczce.
Legumina z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
15.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
635 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Legumina z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leguminie z kaszy manny

Legumina z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na deser na mleku. Tania kasza jest świetna jako podwieczorek, a także śniadanie dla całej rodziny. Kasza jest bardzo uniwersalna i może zostać wykorzystana do dań na słodko i słono. Świetnie zagęszcza sosy i nadaje puszystej konsystencji pulpetom. Przepis na leguminę z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kaszy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, dżem porzeczkowy, masło.

Jak zrobić leguminę z kaszy manny? Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Masę przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj masło i wymieszaj. Przełóż kaszę do miseczek i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Na wierzch kaszy wyłóż dwie łyżki dżemu.

Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Mleko krowie świetnie nadaje się do przygotowywania przetworów takich jak jogurty, kefir czy twarogi oraz sery dojrzewające. Porzeczki zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Dżem porzeczkowy najlepiej przygotować w domu, będzie on zawierał mniejszą ilość cukru niż sklepowy wyroby.

Podsumowując prosty sposób na deser wykorzystaj dla dzieci na imprezę urodzinową. Kaszę podawaj także z dodatkiem świeżych owoców. Możesz przygotować także przepis na leguminę z kaszy jaglanej, która świetnie nadaje się do przygotowywania deserów na zimno. Szybka do ugotowania kasza to dobry pomysł na małe co nieco.

Wartości odżywcze leguminy z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
176.46 kcal
635.24 kcal
Białko
4.37 g
15.72 g

Węglowodany w leguminie z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
31.02 g
111.66 g
Węglowodany przyswajalne
30.28 g
108.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.67 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
3.80 g
13.70 g
Tłuszcze nasycone
2.64 g
9.49 g
Tłuszcze nienasycone
1.17 g
4.20 g
Cholesterol
11.20 mg
40.30 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na legumina z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
32.26 µg (mcg)
116.14 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
2.15 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol
31.43 µg (mcg)
113.17 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
2.48 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany
13.76 µg (mcg)
49.54 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.24 µg (mcg)
26.06 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na legumina z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
21.19 mg
76.28 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
117.64 mg
423.51 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
70.71 mg
254.56 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor
81.28 mg
292.62 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez
15.51 mg
55.82 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.86 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
1.53 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leguminy z kaszy manny 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leguminie z kaszy manny

Lista alergenów dla leguminy z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania leguminy z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
350 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 350 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Dżem porzeczkowy
250 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na legumina z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób