Legumina
- Kasza jaglana (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Miód (50 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Maliny (200 g)
- Borówka amerykańska (200 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na legumina krok po kroku
W garnku umieść kaszę jaglaną, dodaj masło i wlej mleko.
Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
Dodaj ksylitol i miód, wymieszaj.
Kaszę przełóż do głębokiego talerza.
Wystudź i podawaj z dodatkiem malin i borówek.
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat leguminy
Legumina to bardzo dobry pomysł na pyszny tradycyjny deser dla całej rodziny. Nazwą legumina określa się desery wykonane na bazie kasz i mąk zbożowych. Do deserów typu legumina zalicza się kasze, budynie czy kisiele oraz galaretki. Deser jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na leguminę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, ksylitol, miód, mleko 3,2%, maliny, borówki, masło.
Jak zrobić leguminę? W garnku umieść kaszę jaglaną, dodaj masło i wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Dodaj ksylitol i miód, wymieszaj. Kaszę przełóż do głębokiego talerza. Wystudź i podawaj z dodatkiem malin i borówek.
Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana jest pozbawiona glutenu, dlatego świetnie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci. Maliny są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Maliny mają niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii.
Podsumowując słodki deser sprawdzi się podany na wiele okazji. Bezglutenowa kasza jest idealna na deser dla osób z nietolerancją glutenu. Smaczny deser można przygotować w wielu różnych wersjach smakowych. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Najlepszy deser dla całej rodziny przygotuj ze świeżymi owocami. Zimą można dodać do niego owoce z kompotu lub mrożone owoce. Szybki i łatwy do zrobienia deser podać można jako posiłek po treningowy lub obiad w upalny letni dzień. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Deser spożywać można na ciepło i na zimno.
Alergeny w leguminie
Lista alergenów dla leguminy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze leguminy
Legumina to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Legumina jest niskokaloryczna i dość syta.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.