Przepis na leczo krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 300 g 1 szt
  • Papryka czerwona 460 g 2 szt
  • papryka żółta 230 g 1 szt
  • Cebula 150 g 1,5
  • pomidory w puszce 400 g 1 szt
  • Przecier pomidorowy bez soli 75 g 5 łyżek
  • Kiełbasa polska 300 g 3 szt
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w plasterki kiełbasę i drobno posiekaną cebulę.

Do garnka dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Cukinie pokrój w drobną kostkę i dołóż do garnka.

Podsmaż przez 3 minuty i zalej wszystko pomidorami z puszki.

Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku i duś całość przez 15 minut.

Leczo z warzywami i kiełbasą w ozdobnych głębokich talerzach.
leczo
Koszt przygotowania dania
28.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
460 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
37

Leczo - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczu

Leczo to przepyszne danie, które pozwala w prosty sposób przemycić do swojego menu znaczne ilości zdrowych warzyw. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy można skorzystać ze świeżych warzyw, jednak również w zimie jest bardzo smaczne. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości.

Przepis na leczo jest niezwykle prosty. Można je przyrządzić w kilka chwil. Warto jednak przed całym procesem pokroić wszystkie warzywa i włożyć je do miseczek, by potem dodawać tylko kolejne porcje. To znacznie przyspiesza cały proces i ułatwia gotowanie.

Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej. Idealne połączenie warzyw z kiełbasą w tym daniu sprawia, że ma ono wielu zwolenników.

To tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które choć w lekko zmienionej formie może gościć w twoim domu. Jest niezwykle aromatyczne i sycące, a w sezonie letnim, gdy warzywa są bardziej dostępne, jest też naprawdę tanie. Można wzbogacić je również o seler naciowy czy pieczarki. Ostra papryka dodana do całości nadaje mu charakterystycznego pikantnego smaku, z którego na pewno ucieszą się miłośnicy ostrych potraw.

W tym daniu spotykają się najpyszniejsze warzywa, papryka z cukinią, a także słodkie pomidory i ostra cebula. Do wszystkiego dodana jest też kiełbasa, dzięki czemu całość jest bardziej sycąca i zawiera więcej białka. W wersji roślinnej można zamienić mięso na tofu lub ciecierzycę, w takiej odsłonie całość smakuje równie pysznie. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą, tak by było pyszne, łatwe, a do tego naprawdę sycące, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury powstaje bardzo dobre danie, które przypadnie do gustu każdemu. Z przepisu dowiesz się też co można dodać do tego dania, by nie było nudne.

Wartości odżywcze lecza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (486g)
Energia (kalorie)
94.80 kcal
460.71 kcal
Białko
2.92 g
14.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu

Na 100g
Na porcję (486g)
Węglowodany
5.95 g
28.92 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.61 g
22.39 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
6.52 g
Brak danych dla: kiełbasa polska, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (486g)
Tłuszcz
7.06 g
34.29 g
Tłuszcze nasycone
2.28 g
11.08 g
Tłuszcze nienasycone
4.75 g
23.10 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
17.55 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
5.56 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na leczo

Na 100g
Na porcję (486g)
Witamina A
44.17 µg (mcg)
214.66 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.84 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
59.34 mg
288.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.11 mg
5.39 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
6.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
22.05 µg (mcg)
107.16 µg (mcg)
Brak danych dla: kiełbasa polska, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
451.70 µg (mcg)
2195.28 µg (mcg)
Brak danych dla: kiełbasa polska, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo

Na 100g
Na porcję (486g)
Sód
204.33 mg
993.05 mg
Potas
248.97 mg
1210.02 mg
Wapń
21.22 mg
103.14 mg
Fosfor
56.24 mg
273.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
14.28 mg
69.38 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
3.53 mg
Cynk
0.44 mg
2.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu

Lista alergenów dla lecza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo

Cena przygotowania lecza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
460 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.28
Za 460 g
Papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cebula
150 g
1,5
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Pomidory w puszce
400 g
1 szt
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Kiełbasa polska
300 g
3 szt
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
58.30
Łączny koszt
28.38
Jak oceniasz przepis na leczo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób