Przepis na leczo z ziemniakami krok po kroku
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Cebula 100 g
- Ziemniaki późne 300 g
- Cukinia 600 g
- Papryka czerwona 480 g
- Pomidor 850 g
- Papryka zielona 240 g
- Kiełbasa podwawelska 400 g
- Koncentrat pomidorowy 20 g
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.
Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj.
Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o leczo z ziemniakami
Leczo z ziemniakami to doskonała opcja na pyszny posiłek, który można przygotować w kilka chwil, jest jednogarnkowy i niezwykle smaczny. To dobra opcja na kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z ziemniakami, by było pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej dawki witamin ze względu na wysoką zawartość warzyw. Tradycyjnie danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie króluje na stołach podawane z ryżem i ziemniakami. Wersja z cukinią jest nowoczesną modyfikacją tej dobrze znanej potrawy i świetnie sprawdza się latem, kiedy to warzywa te są najsłodsze i najsmaczniejsze. W tym daniu spotykają się najpyszniejsze warzywa, papryka z cukinią, a także słodkie pomidory i ostra cebula. Do wszystkiego dodana jest też kiełbasa, dzięki czemu całość jest bardziej sycąca i zawiera więcej białka. W wersji roślinnej można zamienić mięso na tofu lub ciecierzycę, w takiej odsłonie całość smakuje równie pysznie. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny.
Przepis na leczo z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących osób. Jest smaczne, a wszystkie składniki znajdziesz w swojej lodówce. Smakuje pysznie z kiełbasą. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej. Idealne połączenie warzyw z kiełbasą w tym daniu sprawia, że ma ono wielu zwolenników. Ta wersja przygotowywana jest z cukinią, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kolorowa, smaczna i zdrowa. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę.
Wartości odżywcze lecza z ziemniakami
Energia i białka
(304g)
Węglowodany w leczo z ziemniakami
(304g)
Tłuszcze
(304g)
Witaminy w przepisie na leczo z ziemniakami
(304g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z ziemniakami
(304g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczo z ziemniakami
Lista alergenów dla lecza z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ziemniakami