Przepis na leczo z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj.

Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Leczo z ziemniakami podane na białym talerzu.
leczo z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
36.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Leczo z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczo z ziemniakami

Leczo z ziemniakami to doskonała opcja na pyszny posiłek, który można przygotować w kilka chwil, jest jednogarnkowy i niezwykle smaczny. To dobra opcja na kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z ziemniakami, by było pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej dawki witamin ze względu na wysoką zawartość warzyw. Tradycyjnie danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie króluje na stołach podawane z ryżem i ziemniakami. Wersja z cukinią jest nowoczesną modyfikacją tej dobrze znanej potrawy i świetnie sprawdza się latem, kiedy to warzywa te są najsłodsze i najsmaczniejsze. W tym daniu spotykają się najpyszniejsze warzywa, papryka z cukinią, a także słodkie pomidory i ostra cebula. Do wszystkiego dodana jest też kiełbasa, dzięki czemu całość jest bardziej sycąca i zawiera więcej białka. W wersji roślinnej można zamienić mięso na tofu lub ciecierzycę, w takiej odsłonie całość smakuje równie pysznie. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny.

Przepis na leczo z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących osób. Jest smaczne, a wszystkie składniki znajdziesz w swojej lodówce. Smakuje pysznie z kiełbasą. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej. Idealne połączenie warzyw z kiełbasą w tym daniu sprawia, że ma ono wielu zwolenników. Ta wersja przygotowywana jest z cukinią, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kolorowa, smaczna i zdrowa. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę.

Wartości odżywcze lecza z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kalorie)
80.83 kcal
245.72 kcal
Białko
2.40 g
7.29 g

Węglowodany w leczo z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany
5.67 g
17.23 g
Węglowodany przyswajalne
4.38 g
13.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
3.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz
5.73 g
17.43 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
5.99 g
Tłuszcze nienasycone
3.77 g
11.45 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
8.57 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
2.88 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.09 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
8.03 mg
24.40 mg

Witaminy w przepisie na leczo z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina A
41.48 µg (mcg)
126.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina C
38.72 mg
117.70 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
2.18 mg
Retinol
1.05 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.20 mg
Niacyna
0.99 mg
3.02 mg
Foliany
19.30 µg (mcg)
58.67 µg (mcg)
Beta karoten
428.13 µg (mcg)
1301.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód
127.10 mg
386.37 mg
Potas
246.87 mg
750.48 mg
Wapń
13.20 mg
40.13 mg
Fosfor
49.12 mg
149.34 mg
Magnez
14.03 mg
42.65 mg
Żelazo
0.46 mg
1.39 mg
Cynk
0.37 mg
1.12 mg
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z ziemniakami 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczo z ziemniakami

Lista alergenów dla lecza z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ziemniakami

Cena przygotowania lecza z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Pomidor
850 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Papryka zielona
240 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Kiełbasa podwawelska
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na leczo z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób