Leczo z tofu

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe leczo z tofu
Leczo z tofu
Poznaj przepis na najlepsze wegańskie leczo z tofu.
Przygotowanie 30 min
264 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
  • Pomidory w puszce - 2 szklanki (400 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
  • Cukinia - 1/2 sztuki (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na leczo z tofu krok po kroku

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Tofu pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wszystkie świeże warzywa i duś na średnim ogniu aż zmiękną.

Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.

Dodaj tofu i wymieszaj.

Podawaj z kaszą lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na leczo z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat leczo z tofu

Leczo z tofu to pomysł na pyszny, zdrowy, wege posiłek, który świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego leczo. Mimo że jest to danie bez mięsa, jest równie smaczne, sycące i pożywne, przez co na pewno przypadnie do gustu również wszystkim mięsożercom. Leczo z warzywami idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje. Można też za jednym razem przygotować je w większej ilości i zapasteryzować w słoikach, a następnie korzystać z takiego gotowca, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z tofu wegetariańskie jest niezwykle prosty i szybki, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to pomidory z puszki, passatta lub przecier pomidorowy, papryka w dowolnym kolorze, cukinia oraz wędzone tofu, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku łatwodostępnych składników powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Możesz wykorzystać zarówno tofu naturalne, jak i wędzone, pamiętaj jednak o tym, że powinno być wzbogacone w wapń, zwłaszcza jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku śmiało możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Leczo możesz przygotować z cukinią lub zastąpić ją bakłażanem. W każdej z tych wersji wyjdzie smaczne, zdrowe i dobre na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z tofu aby było pyszne i pożywne koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Leczo z tofu to bardzo zdrowe, sycące i pożywne daniem jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji. Obecność tofu zapewnia mu wysoką zawartość wartościowego białka. Przy tym całe danie ma stosunkowo niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Świetnie smakuje podane z kaszą, ryżem, makaronem, czy ziemniakami dlatego możesz dowolnie wybierać dodatki. To świetne danie zarówno na domowy obiad, jak i również do zabrania na wynos, do pracy czy szkoły.

Alergeny w leczo z tofu

Lista alergenów dla leczo z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze leczo z tofu

na 100g gotowej potrawy

Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru). Wybierając tofu, należy kierować się tym, aby było wzbogacone w wapń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
52.89
264.43
Białko (g)
2.53
12.65
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.45
27.25
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
21.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
5.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.94
14.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.63
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
11.55
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
7.93
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
3.62
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
8.38
41.90
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
49.17
245.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.77
3.87
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Ryboflawina (mg)
0.05
0.26
Niacyna (mg)
0.79
3.97
Foliany (µg (mcg))
18.07
90.33
Beta karoten (µg (mcg))
99.48
497.38
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
74.24
371.19
Potas (mg)
234.37
1171.86
Wapń (mg)
80.26
401.29
Fosfor (mg)
43.00
215.00
Magnez (mg)
19.17
95.86
Żelazo (mg)
1.62
8.08
Cynk (mg)
0.35
1.75
Miedź (mg)
0.14
0.69
Mangan (mg)
0.25
1.25
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z tofu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo z tofu

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Pomidory w puszce
400 g
2 szklanki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cukinia
200 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
36.30