Leczo z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
- Pomidory w puszce - 2 szklanki (400 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
- Cukinia - 1/2 sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na leczo z tofu krok po kroku
Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Tofu pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wszystkie świeże warzywa i duś na średnim ogniu aż zmiękną.
Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj tofu i wymieszaj.
Podawaj z kaszą lub ryżem.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat leczo z tofu
Leczo z tofu to pomysł na pyszny, zdrowy, wege posiłek, który świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego leczo. Mimo że jest to danie bez mięsa, jest równie smaczne, sycące i pożywne, przez co na pewno przypadnie do gustu również wszystkim mięsożercom. Leczo z warzywami idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje. Można też za jednym razem przygotować je w większej ilości i zapasteryzować w słoikach, a następnie korzystać z takiego gotowca, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z tofu wegetariańskie jest niezwykle prosty i szybki, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to pomidory z puszki, passatta lub przecier pomidorowy, papryka w dowolnym kolorze, cukinia oraz wędzone tofu, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku łatwodostępnych składników powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Możesz wykorzystać zarówno tofu naturalne, jak i wędzone, pamiętaj jednak o tym, że powinno być wzbogacone w wapń, zwłaszcza jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku śmiało możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Leczo możesz przygotować z cukinią lub zastąpić ją bakłażanem. W każdej z tych wersji wyjdzie smaczne, zdrowe i dobre na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z tofu aby było pyszne i pożywne koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Leczo z tofu to bardzo zdrowe, sycące i pożywne daniem jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji. Obecność tofu zapewnia mu wysoką zawartość wartościowego białka. Przy tym całe danie ma stosunkowo niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Świetnie smakuje podane z kaszą, ryżem, makaronem, czy ziemniakami dlatego możesz dowolnie wybierać dodatki. To świetne danie zarówno na domowy obiad, jak i również do zabrania na wynos, do pracy czy szkoły.
Alergeny w leczo z tofu
Lista alergenów dla leczo z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze leczo z tofu
Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru). Wybierając tofu, należy kierować się tym, aby było wzbogacone w wapń.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.