Leczo z tofu
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Tofu wzbogacane wapniem, pomidory w puszce i żółta papryka to główni bohaterowie tego prostego leczo. W składzie mamy jeszcze cukinię, oliwę z oliwek i czosnek. Wszystko wrzucasz do jednego garnka, dusisz i gotowe. Lekko, zdrowo i szybko – takie leczo to idealne danie na obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 kostka)
- Pomidory w puszce - 400 g (2 szklanki)
- Papryka żółta - 240 g (1 sztuka)
- Cukinia - 200 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Tofu pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wszystkie świeże warzywa i duś na średnim ogniu aż zmiękną.
- Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.
- Dodaj tofu i wymieszaj.
- Podawaj z kaszą lub ryżem.
Komentarz dietetyka
Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru). Wybierając tofu, należy kierować się tym, aby było wzbogacone w wapń.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk