Przepis na leczo z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne.

Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne. Cukinię pokrój w półplasterki, a papryki w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zmięknie dodaj papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół.

Wlej pomidory z puszki razem z sokiem. Następnie wrzuć pozostałe warzywa oraz soczewicę i podlej 300ml wody.

Wszystko razem duś przez 25-30 minut. Dopraw do smaku.

Przed podaniem wyciągnij z dania papryczkę chilli.

leczo z soczewicą na czarnym talerzu mieszane drewnianą łyżką
Leczo z soczewicą
Koszt przygotowania dania
15.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Leczo z soczewicą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczu z soczewicą

Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki, jednogarnkowy obiad. Jest to danie wegetariańskie bogate w warzywa i soczewicę

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na leczo z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Tradycyjnie leczo również przygotowywane jest z cukinią i papryką a także z kiełbasą. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z soczewicą, wegetariańskie i pełnowartościowe to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100g suchych nasion dostarczy aż 25g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, które organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają cukinie i pomidory. W naszym przepisie wykorzystujemy pomidory w puszce, by można było je wykonać nawet w środku zimy. Jeśli chcecie wykorzystać świeże pomidory to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka razem z innymi warzywami. Dodajcie też wtedy więcej wody.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Wartości odżywcze lecza z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
76.97 kcal
307.88 kcal
Białko
3.88 g
15.52 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.71 mg
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.86 g
51.43 g
Węglowodany przyswajalne
10.21 g
40.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.65 g
10.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.67 g
6.67 g
Tłuszcze nasycone
0.39 g
1.56 g
Tłuszcze nienasycone
1.28 g
5.11 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.95 g
3.79 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
1.32 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na leczo z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
29.53 µg (mcg)
118.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.77 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
59.91 mg
239.66 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
2.55 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.24 mg
Niacyna
0.81 mg
3.24 mg
Foliany
44.14 µg (mcg)
176.57 µg (mcg)
Beta karoten
316.70 µg (mcg)
1266.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
37.35 mg
149.39 mg
Potas
273.32 mg
1093.26 mg
Wapń
20.98 mg
83.93 mg
Fosfor
60.08 mg
240.32 mg
Magnez
19.36 mg
77.43 mg
Żelazo
1.38 mg
5.53 mg
Cynk
0.63 mg
2.51 mg
Miedź
0.23 mg
0.92 mg
Mangan
0.30 mg
1.20 mg
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z soczewicą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z soczewicą

Lista alergenów dla lecza z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z soczewicą

Cena przygotowania lecza z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryczka chili czerwona świeża
4 g
1 sztuka
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 4 g
Papryka zielona
230 g
1 sztuka
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Papryka żółta
230 g
1 sztuka
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Koszt składników
45.30
Jak oceniasz przepis na leczo z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób