Przepis na leczo z soczewicą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne.

Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne. Cukinię pokrój w półplasterki, a papryki w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zmięknie dodaj papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół.

Wlej pomidory z puszki razem z sokiem. Następnie wrzuć pozostałe warzywa oraz soczewicę i podlej 300ml wody.

Wszystko razem duś przez 25-30 minut. Dopraw do smaku.

Przed podaniem wyciągnij z dania papryczkę chilli.

leczo z soczewicą na czarnym talerzu mieszane drewnianą łyżką
Leczo z soczewicą
Koszt przygotowania dania
15.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Leczo z soczewicą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z soczewicą

Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki, jednogarnkowy obiad. Jest to danie wegetariańskie bogate w warzywa i soczewicę

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na leczo z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Tradycyjnie leczo również przygotowywane jest z cukinią i papryką a także z kiełbasą. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z soczewicą, wegetariańskie i pełnowartościowe to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100g suchych nasion dostarczy aż 25g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, które organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają cukinie i pomidory. W naszym przepisie wykorzystujemy pomidory w puszce, by można było je wykonać nawet w środku zimy. Jeśli chcecie wykorzystać świeże pomidory to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka razem z innymi warzywami. Dodajcie też wtedy więcej wody.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Wartości odżywcze lecza z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
76.97 kcal
307.88 kcal
Białko
3.88 g
15.52 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.86 g
51.43 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.21 g
40.84 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.65 g
10.59 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.67 g
6.67 g
Tłuszcze nasycone
0.37 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
1.28 g
5.11 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.95 g
3.79 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
1.32 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na leczo z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
29.53 µg (mcg)
118.13 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
59.91 mg
239.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
3.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
44.14 µg (mcg)
176.57 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
316.70 µg (mcg)
1266.82 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
37.35 mg
149.39 mg
Potas
273.32 mg
1093.26 mg
Wapń
20.98 mg
83.93 mg
Fosfor
60.08 mg
240.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.36 mg
77.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
5.53 mg
Cynk
0.63 mg
2.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z soczewicą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z soczewicą

Lista alergenów dla lecza z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z soczewicą

Cena przygotowania lecza z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryczka chili czerwona świeża
4 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 4 g
Papryka zielona
230 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Papryka żółta
230 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.30
Jak oceniasz przepis na leczo z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób