Leczo z soczewicą
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (200 g)
- Soczewica czerwona (200 g)
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (4 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (230 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (230 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
Przepis na leczo z soczewicą krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne.
Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne. Cukinię pokrój w półplasterki, a papryki w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zmięknie dodaj papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół.
Wlej pomidory z puszki razem z sokiem. Następnie wrzuć pozostałe warzywa oraz soczewicę i podlej 300ml wody.
Wszystko razem duś przez 25-30 minut. Dopraw do smaku.
Przed podaniem wyciągnij z dania papryczkę chilli.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki, jednogarnkowy obiad. Jest to danie wegetariańskie bogate w warzywa i soczewicę
Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na leczo z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Tradycyjnie leczo również przygotowywane jest z cukinią i papryką a także z kiełbasą. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z soczewicą, wegetariańskie i pełnowartościowe to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100g suchych nasion dostarczy aż 25g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, które organizm nie może samodzielnie wytworzyć.
Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają cukinie i pomidory. W naszym przepisie wykorzystujemy pomidory w puszce, by można było je wykonać nawet w środku zimy. Jeśli chcecie wykorzystać świeże pomidory to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka razem z innymi warzywami. Dodajcie też wtedy więcej wody.
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Alergeny w leczu z soczewicą
Lista alergenów dla lecza z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z soczewicą
Wartości odżywcze lecza z soczewicą
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.