Leczo z soczewicą
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Cebula, soczewica czerwona, cukinia, papryka kolorowa i pomidory w puszce to główne składniki lecza z soczewicą, które gwarantują smaczne i pełne warzyw danie. To idealne połączenie smaków i aromatów, doskonałe na obiad czy kolację. Ciepłe, sycące leczo z soczewicą to pozycja obowiązkowa dla fanów roślinnych potraw.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 200 g (1 sztuka)
- Soczewica czerwona - 200 g
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 4 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 230 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 230 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne.
- Cukinię i papryki umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne. Cukinię pokrój w półplasterki, a papryki w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zmięknie dodaj papryczkę chilli przekrojoną wzdłuż na pół.
- Wlej pomidory z puszki razem z sokiem. Następnie wrzuć pozostałe warzywa oraz soczewicę i podlej 300ml wody.
- Wszystko razem duś przez 25-30 minut. Dopraw do smaku.
- Przed podaniem wyciągnij z dania papryczkę chilli.
Komentarz dietetyka
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk