Leczo z ryżem

Opublikowano: 21.02.2022 r., 16:32 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z ryżem w misce
Leczo z ryżem
Wypróbuj najlepszy przepis na leczo z ryżem. Pyszne, paprykowe, z dodatkiem cukinii, kiełbasy i ryżu sprawdzi się świetnie na letni obiad lub kolację.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 25 min
228 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
  • Kiełbasa podwawelska - 1 laska (200 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ryż jaśminowy - 1 woreczek (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na leczo z ryżem krok po kroku

W garnku rozgrzej olej.

Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż do garnka. Podmsaż.

Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.

Cebulę obierz i drobno pokrój.

Cebulę przełóż do garnka i lekko podsmaż z kiełbasą.

Do kiełbasy i cebuli dodaj paprykę. Duś około 2 minuty.

Do garnka dodaj ryż, wymieszaj wszystko i dodaj przecier pomidorowy.

Gotuj 7-8 minut.

Do lecza dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię.

Duś kolejne 7 minut.

Dopraw dużą szczyptą soli, pieprzu i szczyptą oregano.

Jak oceniasz przepis na leczo z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat lecza z ryżem

Leczo to popularne danie jednogarnkowe, najczęściej wykonywane w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do pysznej papryki, cukinii i pomidorów, które dojrzewały w pięknym słońcu.

Leczo z ryżem to pyszna propozycja tradycyjnej potrawy. W tej wersji przygotowane jest z ryżem oraz kiełbasą, które są źródłem węglowodanów oraz białka co sprawia, że danie jest pełnowartościowe. Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa za sprawą wartościowych warzyw. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Przepis na leczo z ryżem jest łatwy i prosty w wykonaniu. A jak zrobić leczo z ryżem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Leczo z ryżem i kiełbasą to fajna i oryginalna propozycja na letni, szybki i łatwy posiłek. W sezonie letnim przygotowane z pysznych warzyw, pełnych smaku, dzięki dojrzewaniu na słońcu, smakuje doskonale i zachwyca swoją prostotą i smakiem. Leczo z ryżem i cukinią jest także dobrą propozycją dla dzieci aby uczyć je spożywać warzywa lub przemycić ich więcej do diety.

Alergeny w leczu z ryżem

Lista alergenów dla lecza z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ryżem

Wartości odżywcze lecza z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Leczo z ryżem to fajne i zdrowe danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
97.03
228.01
Białko (g)
2.57
6.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
10.21
23.99
Węglowodany przyswajalne (g)
4.56
10.71
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
5.52
12.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
9.19
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
6.33
Brak danych dla: papryka żółta, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.81
Brak danych dla: papryka żółta, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.79
15.96
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
31.90
74.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
55.45
130.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.89
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.95
39.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
337.72
793.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
113.80
267.42
Potas (mg)
256.83
603.54
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.18
33.31
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.27
104.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.84
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z ryżem 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z ryżem

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka zielona
220 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Kiełbasa podwawelska
200 g
1 laska
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Ryż jaśminowy
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
41.50