Leczo z ryżem
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Kiełbasa podwawelska - 1 laska (200 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ryż jaśminowy - 1 woreczek (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
Przepis na leczo z ryżem krok po kroku
W garnku rozgrzej olej.
Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż do garnka. Podmsaż.
Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Cebulę przełóż do garnka i lekko podsmaż z kiełbasą.
Do kiełbasy i cebuli dodaj paprykę. Duś około 2 minuty.
Do garnka dodaj ryż, wymieszaj wszystko i dodaj przecier pomidorowy.
Gotuj 7-8 minut.
Do lecza dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię.
Duś kolejne 7 minut.
Dopraw dużą szczyptą soli, pieprzu i szczyptą oregano.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z ryżem
Leczo to popularne danie jednogarnkowe, najczęściej wykonywane w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do pysznej papryki, cukinii i pomidorów, które dojrzewały w pięknym słońcu.
Leczo z ryżem to pyszna propozycja tradycyjnej potrawy. W tej wersji przygotowane jest z ryżem oraz kiełbasą, które są źródłem węglowodanów oraz białka co sprawia, że danie jest pełnowartościowe. Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa za sprawą wartościowych warzyw. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Przepis na leczo z ryżem jest łatwy i prosty w wykonaniu. A jak zrobić leczo z ryżem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Leczo z ryżem i kiełbasą to fajna i oryginalna propozycja na letni, szybki i łatwy posiłek. W sezonie letnim przygotowane z pysznych warzyw, pełnych smaku, dzięki dojrzewaniu na słońcu, smakuje doskonale i zachwyca swoją prostotą i smakiem. Leczo z ryżem i cukinią jest także dobrą propozycją dla dzieci aby uczyć je spożywać warzywa lub przemycić ich więcej do diety.
Alergeny w leczu z ryżem
Lista alergenów dla lecza z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ryżem
Wartości odżywcze lecza z ryżem
Leczo z ryżem to fajne i zdrowe danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.