Leczo z parówkami
- Parówki (250 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Papryka żółta (240 g)
- Cukinia (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Przecier pomidorowy z solą (500 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na leczo z parówkami krok po kroku
Warzywa umyj.
Cebulę i czosnek posiekaj.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.
Papryki pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
Włóż warzywa do garnka i smaż przez 5 minut.
Parówki pokrój w plasterki. Dodaj do garnka.
Wlej przecier. Dopraw słodką i ostrą papryką, odrobiną chilli.
Całość gotuj przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.
Ten prosty przepis na leczo z parówkami najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Parówki w plasterki. Z papryki czerwonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj papryki z cukinią. Chwilę podsmaż. Teraz dodaj parówki i przecier. Dopraw papryką słodką i ostrą, a także solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze 20-30 minut.
Jeśli wiesz już jak zrobić leczo z parówkami to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Świetnie nadaje się jako danie dla dzieci.
Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.
Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.
Alergeny w leczu z parówkami
Lista alergenów dla lecza z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z parówkami
Wartości odżywcze lecza z parówkami
Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.