Leczo z parówkami

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe leczo z parówkami
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
179 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Parówki (250 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Papryka żółta (240 g)
  • Cukinia (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (500 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na leczo z parówkami krok po kroku

Warzywa umyj.

Cebulę i czosnek posiekaj.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.

Papryki pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.

Włóż warzywa do garnka i smaż przez 5 minut.

Parówki pokrój w plasterki. Dodaj do garnka.

Wlej przecier. Dopraw słodką i ostrą papryką, odrobiną chilli.

Całość gotuj przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Jak oceniasz przepis na leczo z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat lecza z parówkami

Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.

Ten prosty przepis na leczo z parówkami najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Parówki w plasterki. Z papryki czerwonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj papryki z cukinią. Chwilę podsmaż. Teraz dodaj parówki i przecier. Dopraw papryką słodką i ostrą, a także solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze 20-30 minut.

Jeśli wiesz już jak zrobić leczo z parówkami to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Świetnie nadaje się jako danie dla dzieci.

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Alergeny w leczu z parówkami

Lista alergenów dla lecza z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z parówkami

Wartości odżywcze lecza z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
59.71
179.12
Białko (g)
3.22
9.66
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.92
17.77
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
13.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
3.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.95
8.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
5.73
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
3.51
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.22
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Cholesterol (mg)
12.97
38.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
31.39
94.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
48.64
145.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.20
Witamina E (mg)
0.80
2.40
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
4.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.79
62.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
341.46
1024.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
197.03
591.10
Potas (mg)
281.42
844.26
Wapń (mg)
23.75
71.24
Fosfor (mg)
51.85
155.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.57
52.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
2.63
Cynk (mg)
0.40
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z parówkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z parówkami

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
34.00