Leczo z papryki
- Papryka czerwona - 3 sztuki (720 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Kiełbasa polska (500 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Pomidor - 4 sztuki (720 g)
- Pieczarki (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Cukinia (600 g)
Przepis na leczo z papryki krok po kroku
Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i smaż.
Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki. Pieczarki pokrój w plasterki.
Warzywa dodaj do garnka. Wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.
Ten prosty przepis na leczo z papryki najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Kiełbasę w plasterki. Z papryki czerwonej, zielonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj papryki, pieczarki z cukinią i wlej bulion. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz by przepis na leczo z papryki, był jeszcze bardziej tradycyjny, to zamiast zwykłej kiełbasy podaj je z kiełbasą paprykową. Jeśli wiesz już, jak ugotować leczo to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Jeśli jeszcze zastanawiasz się czy i jak zrobić leczo z papryki, to może przekona Cię ten krótki opis lecza?
Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi, danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.
Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.
Alergeny w leczu z papryki
Lista alergenów dla lecza z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z papryki
Wartości odżywcze lecza z papryki
Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.