Leczo z makaronem

Opublikowano: 23.05.2022 r., 22:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
leczo z makaronem
Leczo z makaronem
Pełne warzyw leczo z dodatkiem porcji węglowodanów w postaci makaronu na pewno zapewni Ci sytość na długi czas, dlatego koniecznie wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj leczo według mojego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
110 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron penne 1 szklanka (250 g)
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki 1 opakowanie (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Passata pomidorowa 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z makaronem krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.

Zalej całość bulionem i duś pod przykryciem.

Pod koniec dodaj passatę pomidorową, a całość dopraw ziołami.

Leczo podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na leczo z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat lecza z makaronem

Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki, cukinii i pieczarek.

Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z makaronem. Tym razem moja wersja będzie bezmięsna, czyli idealna nie tylko na tradycyjny obiad, ale też dla wegetarian.

Jeśli jednak masz ochotę na mięsny dodatek postaw na dowolny kawałek mięsa, świetnie sprawdzi się zwykła karkówka lub delikatnie pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Leczo możesz też śmiało przygotować z kiełbasą.

Leczo sprawdzi się nie tylko na chłodne wieczory ale też jako obiad w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj moje pyszne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas.

Zatem, jak zrobić leczo z makaronem, cukinią i pieczarkami?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodatkowo postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa, bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Nie tylko leczo z makaronem, ale każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.

Już wiesz, jak ugotować leczo z makaronem według mojego przepisu, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w leczu z makaronem

Lista alergenów dla lecza z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lecza z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast makaronu możesz postawić na kaszę lub dowolny ryż.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
73.53
110.29
Białko (g)
2.97
4.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.10
19.65
Węglowodany przyswajalne (g)
11.73
17.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
2.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.36
2.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
1.61
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
1.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.61
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
22.17
33.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.86
52.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.42
0.64
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.96
28.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
236.30
354.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
64.01
96.01
Potas (mg)
244.81
367.21
Wapń (mg)
10.72
16.08
Fosfor (mg)
60.53
90.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.88
25.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.97
Cynk (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z makaronem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z makaronem

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
48.50