Leczo z makaronem
Opublikowano: 23.05.2022 r.
Pełne warzyw leczo z dodatkiem porcji węglowodanów w postaci makaronu na pewno zapewni Ci sytość na długi czas, dlatego koniecznie wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj leczo według mojego przepisu.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron penne - 250 g (1 szklanka)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Passata pomidorowa - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.
- Zalej całość bulionem i duś pod przykryciem.
- Pod koniec dodaj passatę pomidorową, a całość dopraw ziołami.
- Leczo podawaj z ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
Zamiast makaronu możesz postawić na kaszę lub dowolny ryż.