Leczo z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cukinia (200 g)
- Passata pomidorowa (700 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Bulion drobiowy (100 g)
Przepis na leczo z kurczakiem krok po kroku
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Całość smażymy dalej.
Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu.
Na koniec dodajemy passatę pomidorową oraz bulion drobiowy. Opcjonalnie doprawiamy sos.
Leczo gotujemy około 20 minut na mały ogniu lub do miękkości warzyw.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z kurczakiem
Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo z cukinią i papryką w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić leczo z kurczakiem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Całość smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy passatę pomidorową oraz bulion drobiowy. Opcjonalnie doprawiamy sos. Leczo gotujemy około 20 minut na mały ogniu lub do miękkości warzyw. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na leczo z kurczakiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Leczo z kurczakiem odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w leczu z kurczakiem
Lista alergenów dla lecza z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze lecza z kurczakiem
Leczo ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.