Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
- Kiełbasa z kurczaka (250 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Papryka żółta - 1 maa sztuka (150 g)
- Pieczarki (150 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na leczo z kiełbasą pieczarkami papryką krok po kroku
Kiełbasę pokrój w półplastry.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinie dokładnie wyszoruj i również pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kiełbasę i podsmaż przez około 5 minut.
Następnie do kiełbasy dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę.
Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
Następnie całość zalej pomidorami z puszki, wymieszaj i dusić pod przykryciem przez około 25 minut.
Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką.
Gotowe leczo podawaj na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z kiełbasą pieczarkami papryką
Leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kiełbasa z kurczaka, cukinia, papryka czerwona i żółta, pieczarki, cebula, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek oraz papryka słodka.
A jak zrobić leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką? Kiełbasę pokrój w półplastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinie dokładnie wyszoruj i również pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kiełbasę i podsmaż przez około 5 minut. Następnie do kiełbasy dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie całość zalej pomidorami z puszki, wymieszaj i dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką. Gotowe leczo podawaj na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując najlepsze leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło podane z pieczywem. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w leczu z kiełbasą pieczarkami papryką
Lista alergenów dla lecza z kiełbasą pieczarkami papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
Wartości odżywcze lecza z kiełbasą pieczarkami papryką
Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa i grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.