Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką

Opublikowano: 24.07.2023 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką
Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na domowe leczo.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
269 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kiełbasa z kurczaka (250 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (400 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Papryka żółta - 1 maa sztuka (150 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z kiełbasą pieczarkami papryką krok po kroku

Kiełbasę pokrój w półplastry.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinie dokładnie wyszoruj i również pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kiełbasę i podsmaż przez około 5 minut.

Następnie do kiełbasy dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

Następnie całość zalej pomidorami z puszki, wymieszaj i dusić pod przykryciem przez około 25 minut.

Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką.

Gotowe leczo podawaj na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat lecza z kiełbasą pieczarkami papryką

Leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kiełbasa z kurczaka, cukinia, papryka czerwona i żółta, pieczarki, cebula, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek oraz papryka słodka.

A jak zrobić leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką? Kiełbasę pokrój w półplastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinie dokładnie wyszoruj i również pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kiełbasę i podsmaż przez około 5 minut. Następnie do kiełbasy dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie całość zalej pomidorami z puszki, wymieszaj i dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką. Gotowe leczo podawaj na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując najlepsze leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło podane z pieczywem. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w leczu z kiełbasą pieczarkami papryką

Lista alergenów dla lecza z kiełbasą pieczarkami papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kiełbasą pieczarkami papryką

Wartości odżywcze lecza z kiełbasą pieczarkami papryką

na 100g gotowej potrawy

Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa i grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
69.00
269.10
Białko (g)
4.31
16.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
4.64
18.11
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
13.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
4.02
15.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
4.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
11.62
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
7.07
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
4.55
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kiełbasa z kurczaka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.38
56.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
20.91
81.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.47
142.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.31
Witamina E (mg)
0.54
2.09
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
7.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.52
76.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
225.79
880.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
159.86
623.46
Potas (mg)
271.39
1058.41
Wapń (mg)
21.32
83.14
Fosfor (mg)
64.17
250.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.47
64.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
3.01
Cynk (mg)
0.72
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kiełbasą pieczarkami papryką 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z kiełbasą pieczarkami papryką

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa z kurczaka
250 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.83
Za 250 g
Cukinia
400 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1 maa sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.30