Leczo z kiełbasą i cukinią

Opublikowano: 02.04.2021 r., 17:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą i cukinią to idealna propozycja na szybki obiad jednogarnkowy. Świetnie sprawdzi się również do wekowania przy nadmiarze warzyw z ogródka przydomowego.
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
199 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Kiełbasa z kurczaka (250 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukinia - 3 małe sztuki (750 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, praska do czosnku

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Kiełbasę pokrój w kostkę.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula będzie rumiana.

Do cebuli dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż ciągle mieszając (około 5 minut).

Do garnka dodaj pokrojoną paprykę i smaż kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj przyprawy (sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i oregano) oraz pokrojoną cukinię. Smaż kolejne 5 minut.

Na koniec wlej pomidory z puszki i wymieszaj.

Całość duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotowe leczo podawaj po przygotowaniu z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na leczo z kiełbasą i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat lecza z kiełbasą i cukinią

Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem na diecie bezglutenowej oraz bezmlecznej. Jest to dobry przepis na danie do wekowania do słoików na zimę. Jeśli posiadasz własny ogród warzywny i chcesz wykorzystać własne warzywa koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią - już spieszę z odpowiedzią. Składniki, których potrzebujesz to cebula, olej, chuda kiełbasa drobiowa, papryka zielona i czerwona, cukinia oraz pomidory w puszce. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę podsmaż dodaj do niej kiełbasę, pozostałe warzywa oraz pomidory w puszce, całość duś do miękkości warzyw. Pewnie zastanawiasz się też jak przygotować leczo na zimę. Gorące leczo przełóż do słoików, dokładnie je zamknij i pozostaw odwrócone do góry dnem, aby dobrze się zawekowały. Jest to świetna propozycja na wykorzystanie nadmiaru warzyw w okresie letnim oraz pomysł na danie w okresie zimowym.

Cukinia jest warzywem dyniowatym niskokalorycznym, ale bogatym w wiele składników mineralnych oraz witamin. W cukinii znajdziemy takie składniki odżywcze jak potas, magnez, żelazo, witamina C, witamina K, witamina PP oraz witamina B1. Do właściwości zdrowotnych tego kabaczka możemy zaliczyć odkwaszanie organizmu, przeciwdziałanie gromadzeniu się wody, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Obecna w nim zeaksantyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wzroku. Cukinia pomaga również w walce z cukrzycą - posiada niski indeks glikemiczny, przez co poziom cukru po spożyciu tego warzywa nie wzrasta gwałtownie. Spożywanie cukinii pomaga rownież z redukcji stresu.

Podsumowując to dobre leczo idealnie sprawdzi się jako danie jednogarnkowe na obiad. Będzie dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w okresie letnim i jesiennym, ponieważ można je przechowywać w dobrze zawekowanych słoikach. Jest to danie niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej również mogą go wypróbować.

Alergeny w leczu z kiełbasą i cukinią

Lista alergenów dla lecza z kiełbasą i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kiełbasą i cukinią

Wartości odżywcze lecza z kiełbasą i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
57.04
199.65
Białko (g)
3.42
11.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.67
16.35
Węglowodany przyswajalne (g)
3.33
11.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
4.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.09
10.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
2.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
7.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
4.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kiełbasa z kurczaka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.80
37.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
30.00
105.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.72
114.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.21
Witamina E (mg)
0.65
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
4.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.56
71.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
322.00
1126.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
138.83
485.89
Potas (mg)
262.75
919.61
Wapń (mg)
21.90
76.65
Fosfor (mg)
52.68
184.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.18
60.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
2.62
Cynk (mg)
0.59
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kiełbasą i cukinią 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z kiełbasą i cukinią

Koszt składników
38.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kiełbasa z kurczaka
250 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.83
Za 250 g
Papryka zielona
150 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cukinia
750 g
3 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
5.00
Za 750 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Koszt składników
38.60