Leczo z kiełbasą i cukinią
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Kiełbasa z kurczaka (250 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (150 g)
- Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cukinia - 3 małe sztuki (750 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Kiełbasę pokrój w kostkę.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula będzie rumiana.
Do cebuli dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż ciągle mieszając (około 5 minut).
Do garnka dodaj pokrojoną paprykę i smaż kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj przyprawy (sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i oregano) oraz pokrojoną cukinię. Smaż kolejne 5 minut.
Na koniec wlej pomidory z puszki i wymieszaj.
Całość duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowe leczo podawaj po przygotowaniu z pieczywem.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem na diecie bezglutenowej oraz bezmlecznej. Jest to dobry przepis na danie do wekowania do słoików na zimę. Jeśli posiadasz własny ogród warzywny i chcesz wykorzystać własne warzywa koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią - już spieszę z odpowiedzią. Składniki, których potrzebujesz to cebula, olej, chuda kiełbasa drobiowa, papryka zielona i czerwona, cukinia oraz pomidory w puszce. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę podsmaż dodaj do niej kiełbasę, pozostałe warzywa oraz pomidory w puszce, całość duś do miękkości warzyw. Pewnie zastanawiasz się też jak przygotować leczo na zimę. Gorące leczo przełóż do słoików, dokładnie je zamknij i pozostaw odwrócone do góry dnem, aby dobrze się zawekowały. Jest to świetna propozycja na wykorzystanie nadmiaru warzyw w okresie letnim oraz pomysł na danie w okresie zimowym.
Cukinia jest warzywem dyniowatym niskokalorycznym, ale bogatym w wiele składników mineralnych oraz witamin. W cukinii znajdziemy takie składniki odżywcze jak potas, magnez, żelazo, witamina C, witamina K, witamina PP oraz witamina B1. Do właściwości zdrowotnych tego kabaczka możemy zaliczyć odkwaszanie organizmu, przeciwdziałanie gromadzeniu się wody, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Obecna w nim zeaksantyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wzroku. Cukinia pomaga również w walce z cukrzycą - posiada niski indeks glikemiczny, przez co poziom cukru po spożyciu tego warzywa nie wzrasta gwałtownie. Spożywanie cukinii pomaga rownież z redukcji stresu.
Podsumowując to dobre leczo idealnie sprawdzi się jako danie jednogarnkowe na obiad. Będzie dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w okresie letnim i jesiennym, ponieważ można je przechowywać w dobrze zawekowanych słoikach. Jest to danie niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej również mogą go wypróbować.
Alergeny w leczu z kiełbasą i cukinią
Lista alergenów dla lecza z kiełbasą i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kiełbasą i cukinią
Wartości odżywcze lecza z kiełbasą i cukinią
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.