Leczo z kiełbasą
- Kiełbasa polska (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cukinia (200 g)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (700 g)
- Bulion warzywny (100 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na leczo z kiełbasą krok po kroku
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w pół plastry.
Cebulę także kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Całość smażymy dalej, aż mięso się zarumieni.
Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
Na koniec dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny i przyprawy.
Leczo gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do miękkości warzyw.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z kiełbasą
Pyszne leczo z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo z cukinią i papryką w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić leczo z kiełbasą? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w pół plastry. Cebulę także kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Całość smażymy dalej, aż mięso się zarumieni. Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Jak ugotować leczo? Na koniec dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny i przyprawy. Leczo gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do miękkości warzyw.
Sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczne leczo z kiełbasą wędzoną odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w leczu z kiełbasą
Lista alergenów dla lecza z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze lecza z kiełbasą
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.