Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Opublikowano: 29.10.2021 r., 14:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
leczo z kabaczkiem w misce
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Leczo z dużą ilością warzyw z dodatkiem pikantnej kiełbasy. Leczo z kabaczkiem, kiełbasą chorizo i pieczarkami sprawdzi się idealnie jako rozgrzewający obiad.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia i Obsmażanie 30 min
192 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kabaczek - 1/2 sztuki (250 g)
  • Kiełbasa chorizo - 1 sztuka (150 g)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo.

Pieczarki przekrój na pół, paprykę w słupki a kabaczek w półksiężyce.

Dodaj warzywa do kiełbasy chorizo, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Duś danie pod przykryciem. Dodatkowo możesz dodać koncentrat pomidorowy.

Jak oceniasz przepis na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki.

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?

Danie jest niesamowicie dobre ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencje, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.

Już wiesz jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Zatem życzę Ci smacznego.

Alergeny w leczu z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Wartości odżywcze lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To danie w prosty sposób przygotujesz w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
76.88
192.19
Białko (g)
3.78
9.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.41
13.53
Węglowodany przyswajalne (g)
4.22
10.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.81
12.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
4.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
7.66
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
5.31
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.34
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.08
35.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
38.68
96.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
70.97
177.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.50
Witamina E (mg)
0.56
1.40
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
4.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.43
63.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
409.41
1023.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
134.42
336.05
Potas (mg)
271.04
677.61
Wapń (mg)
16.61
41.53
Fosfor (mg)
60.49
151.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.73
39.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.79
Cynk (mg)
0.54
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
250 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Kiełbasa chorizo
150 g
1 sztuka
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
45.00