Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
- Kabaczek - 1/2 sztuki (250 g)
- Kiełbasa chorizo - 1 sztuka (150 g)
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (20 g)
Przepis na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo.
Pieczarki przekrój na pół, paprykę w słupki a kabaczek w półksiężyce.
Dodaj warzywa do kiełbasy chorizo, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Duś danie pod przykryciem. Dodatkowo możesz dodać koncentrat pomidorowy.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki.
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?
Danie jest niesamowicie dobre ale też szybkie. Przekonaj się sam.
Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencje, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.
Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.
Już wiesz jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Zatem życzę Ci smacznego.
Alergeny w leczu z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Lista alergenów dla lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Wartości odżywcze lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
To danie w prosty sposób przygotujesz w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.