Przepis na leczo z fasolki szparagowej krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Fasolkę obierz i ugotuj na parze.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i cukinię i duś na średnim ogniu aż zmiękną.

Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.

Dodaj fasolkę i wymieszaj.

Podawaj z kaszą lub ryżem.

leczo z fasolki szparagowej
leczo z fasolki szparagowej
Koszt przygotowania dania
0.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
0
30

Leczo z fasolki szparagowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczo z fasolki szparagowej

Leczo z fasolki szparagowej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego leczo. Mimo że jest to danie całkowicie bezmięsne, jest równie pyszne, sycące i pożywne, przez co na pewno przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Leczo z warzywami idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje, można też zabrać je na wynos do pracy, lub szkoły. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie większej ilości za jednym razem i zapasteryzowanie porcji w słoikach. Można wtedy z nich korzystać w dni kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z fasolki szparagowej jest niezwykle prosty i szybki, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki potrzebne do jego przygotowania to pomidory z puszki, passatta lub przecier pomidorowy, papryka, cukinia oraz świeża fasolka szparagowa żółta lub zielona, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku składników w zaledwie pół godziny powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku śmiało możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Leczo możesz przygotować z cukinią lub zastąpić ją bakłażanem. Najlepiej wykorzystać świeżą, sezonową fasolkę żółtą lub zieloną, a poza sezonem śmiało możesz skorzystać z tej mrożonej. W każdej z tych wersji leczo wyjdzie smaczne, zdrowe i dobre na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z fasolką szparagową aby było pyszne i pożywne koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Leczo z fasolką szparagową to bardzo zdrowe, sycące i pożywne danie, które jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji.

Wartości odżywcze leczo z fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z fasolki szparagowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczo z fasolki szparagowej

Lista alergenów dla leczo z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z fasolki szparagowej

Cena przygotowania leczo z fasolki szparagowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koszt składników
0.00
Jak oceniasz przepis na leczo z fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób