Leczo z fasolki szparagowej

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
leczo z fasolki szparagowej
Leczo z fasolki szparagowej
Poznaj przepis na najlepsze, domowe leczo z fasolki szparagowej.
Przygotowanie 30 min
395 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (250 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Kasza gryczana 1 torebka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na leczo z fasolki szparagowej krok po kroku

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Cukinię i paprykę umyj i pokrój w plastry. Fasolkę obierz i ugotuj na parze.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i cukinię i duś na średnim ogniu aż zmiękną.

Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 minut.

Dodaj fasolkę i wymieszaj.

Podawaj z kaszą lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na leczo z fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat leczo z fasolki szparagowej

Leczo z fasolki szparagowej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego leczo. Mimo że jest to danie całkowicie bezmięsne, jest równie pyszne, sycące i pożywne, przez co na pewno przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Leczo z warzywami idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje, można też zabrać je na wynos do pracy, lub szkoły. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie większej ilości za jednym razem i zapasteryzowanie porcji w słoikach. Można wtedy z nich korzystać w dni kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie i przyrządzanie zdrowych posiłków od zera. Przepis na leczo z fasolki szparagowej jest niezwykle prosty i szybki, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki potrzebne do jego przygotowania to pomidory z puszki, passatta lub przecier pomidorowy, papryka, cukinia oraz świeża fasolka szparagowa żółta lub zielona, czosnek, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Z tych kilku składników w zaledwie pół godziny powstaje pyszne, zdrowe danie, które dodatkowo możesz modyfikować wedle indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku śmiało możesz dodać mieloną ostrą papryczkę lub chilli. Leczo możesz przygotować z cukinią lub zastąpić ją bakłażanem. Najlepiej wykorzystać świeżą, sezonową fasolkę żółtą lub zieloną, a poza sezonem śmiało możesz skorzystać z tej mrożonej. W każdej z tych wersji leczo wyjdzie smaczne, zdrowe i dobre na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z fasolką szparagową aby było pyszne i pożywne koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Leczo z fasolką szparagową to bardzo zdrowe, sycące i pożywne danie, które jest świetnym źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych prozdrowotnych substancji.

Alergeny w leczo z fasolki szparagowej

Lista alergenów dla leczo z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z fasolki szparagowej

Wartości odżywcze leczo z fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Do leczo, zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać też przecier pomidorowy lub passattę z dobrym składem (bez dodatku cukru). Poza sezonem można użyć fasolki mrożonej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
65.90
395.41
Białko (g)
2.22
13.30
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.43
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
11.40
68.38
Węglowodany przyswajalne (g)
8.93
53.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.47
14.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.04
12.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
9.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
7.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
2.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, kasza gryczana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
40.82
244.94
Witamina B6 (mg)
0.24
1.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
34.28
205.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.02
6.13
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.48
Ryboflawina (mg)
0.09
0.54
Niacyna (mg)
1.17
6.99
Foliany (µg (mcg))
24.40
146.42
Beta karoten (µg (mcg))
432.96
2597.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
62.45
374.71
Potas (mg)
250.57
1503.41
Wapń (mg)
24.45
146.71
Fosfor (mg)
54.72
328.31
Magnez (mg)
33.75
202.47
Żelazo (mg)
0.92
5.53
Cynk (mg)
0.44
2.66
Miedź (mg)
0.13
0.77
Mangan (mg)
0.16
0.98
Brak danych dla: papryka czerwona, kasza gryczana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z fasolki szparagowej 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo z fasolki szparagowej

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Kasza gryczana
100 g
1 torebka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
42.80