Leczo z dyni i cukinii
- Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (400 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Dynia (400 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Przecier pomidorowy z solą (250 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na leczo z dyni i cukinii krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Dynię obierz ze skóry a cukinię dobrze umyj. Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1 cm.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
Następnie do garnka dodaj cukinię, dynię oraz paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut.
Do garnka dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut.
Po tym czasie do garnka dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę bazylii, pół łyżeczki curry oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Gotowe leczo przełóż do misek i posyp natką pietruszki.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z dyni i cukinii
Leczo z dyni i cukinii doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na leczo z dyni i cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, cukinia, dynia, pomidory w puszce, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, natka pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka wędzona i bazylia).
A jak zrobić leczo z dyni i cukinii? Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dynię obierz ze skóry a cukinię dobrze umyj. Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1 cm. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie do garnka dodaj cukinię, dynię oraz paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut. Do garnka dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie do garnka dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę bazylii, pół łyżeczki curry oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Gotowe leczo przełóż do misek i posyp natką pietruszki.
Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w dyni zaliczyć możemy między innymi witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować leczo z dyni i cukinii. Pyszne leczo z warzywami świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Najlepsze leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w leczu z dyni i cukinii
Lista alergenów dla lecza z dyni i cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z dyni i cukinii
Wartości odżywcze lecza z dyni i cukinii
Leczo z dyni i cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania potraw.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.