Leczo z dyni
- Dynia (400 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (600 g)
- Pomidor - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cukinia - 1 duża sztuka (600 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na leczo z dyni krok po kroku
Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cukinię pokrój w kostkę.
Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pomidory i podsmaż chwilę.
Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę.
Gotuj przez 20 minut.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat leczo z dyni
Leczo z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz warzywny bez mięsa to doskonałe danie wegetariańskie. Przepis na leczo z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, papryka, pomidory, cukinia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić leczo z dyni? Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę. Gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Cebula jest bardzo popularnym warzywem często wykorzystywanym przez nas w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Cebula ma wspaniałe zastosowanie w daniach bezmięsnych, gdyż nadaje im lekko mięsnego aromatu. Cebula jest wspaniałym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomidory są owocem, który często wykorzystujemy w kuchni. Można na jego bazie przygotowywać pyszne sosy i zupy, a także spożywać na surowo jako dodatek do sałatek i pieczywa. Pomidory zawierają kwasy owocowe, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki zawartości likopenu mają piękny czerwony kolor. Chodź spotkać można, także pomidory żółte, zielone czy czarne.
Podsumowując leczo z dyni piżmowej to wspaniałe danie bez mięsa, które można podać jako obiad lub kolację. Leczo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Leczo najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem lub gotowaną na sypko kaszą jęczmienną.
Alergeny w leczo z dyni
Lista alergenów dla leczo z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z dyni
Wartości odżywcze leczo z dyni
Leczo z dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa wegetariańska zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(620g)
Węglowodany
(620g)
Tłuszcze
(620g)
Witaminy
(620g)
Składniki mineralne
(620g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.