Leczo z cukinii na zimę
- Cukinia - 6 średnich sztuk (3500 g)
- Papryka zielona - 3 duże sztuki (600 g)
- Papryka czerwona - 3 duże sztuki (600 g)
- Cebula - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Pomidor - 15 dużych sztuk (3000 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
Przepis na leczo z cukinii na zimę krok po kroku
Cukinię przetnij na pół, usuń z niej nasiona oraz obierz ze skóry. Miąższ cukinii pokroju w kostkę.
Kostkę z cukinii przełóż do garnka, dodaj do niego łyżkę soli oraz 3 łyżki stołowe oleju. Cukinię podsmaż, aż wypuści soki i delikatnie zarumieni się.
Cebulę obierz, pokrój w piórka.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Paprykę i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju (3 łyżkach stołowych). Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z cukinią.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do osobnego garnka. Pomidory gotuj przez 5 minut od zagotowania.
Pomidory przetrzyj przez sito i dodaj je do garnka z cukinią.
Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby leczo dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki pozostaw do ostygnięcia w wodzie.
Wystudzone leczo przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z cukinii na zimę
Leczo z cukinii na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pyszne leczo świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny, gdy nie masz czasu na gotowanie. Sprawdzony przepis na leczo z cukinii na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania leczo potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, papryka zielona, papryka czerwona, cebula, pomidory, olej rzepakowy, sól i pieprz.
A jak zrobić leczo z cukinii na zimę? Cukinię przetnij na pół, usuń z niej nasiona oraz obierz ze skóry. Miąższ cukinii pokroju w kostkę. Kostkę z cukinii przełóż do garnka, dodaj do niego łyżkę soli oraz olej. Cukinię podsmaż. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Paprykę i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z cukinią. Pomidory umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do osobnego garnka. Pomidory gotuj przez 5 minut od zagotowania. Pomidory przetrzyj przez sito i dodaj je do garnka z cukinią. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby leczo dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki pozostaw do ostygnięcia w wodzie.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując pyszne leczo z cukinii na zimę to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Smaczne leczo najlepsze jest na ciepło, dlatego przed podaniem warto je podgrzać. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w leczu z cukinii na zimę
Lista alergenów dla lecza z cukinii na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z cukinii na zimę
Wartości odżywcze lecza z cukinii na zimę
Leczo z cukinii na zimę to doskonała propozycja na szybkie danie obiadowe, gdy nie masz czasu na gotowanie. Warzywa wykorzystane do przygotowania leczo stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(880g)
Węglowodany
(880g)
Tłuszcze
(880g)
Witaminy
(880g)
Składniki mineralne
(880g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.