Leczo z cukinią i kurczakiem

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z cukinią i kurczakiem podane w białym talerzu.
Leczo z cukinią i kurczakiem
Leczo z cukinią i kurczakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz podać całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty i szybki w przygotowaniu przepis.
Przygotowanie 40 min
240 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Bulion warzywny pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na leczo z cukinią i kurczakiem krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

Następnie do garnka dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, dopraw je do smaku solą i podsmaż przez kilka minut.

Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki wymieszaj i smaż przez 2 minuty.

Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Do garnka wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.

Następnie dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia na średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Gotowe danie przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Leczo możesz udekorować natką pietruszki i podać je z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na leczo z cukinią i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,0% osób

Więcej informacji na temat lecza z cukinią i kurczakiem

Leczo z cukinią i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne leczo warto podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Prosty przepis na leczo z cukinią i kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania leczo potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, cukinia, pomidory w puszce, bulion warzywny, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz oregano).

A jak zrobić leczo z cukinią i kurczakiem? W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie do garnka dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, dopraw je do smaku solą i podsmaż przez kilka minut. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do garnka wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia na średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując smaczne leczo z papryką, cukinią i piersią kurczaka to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w leczu z cukinią i kurczakiem

Lista alergenów dla lecza z cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lecza z cukinią i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Leczo z cukinią i kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dodatek mięsa drobiowego do potrawy wzbogaca ją w białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
60.98
240.88
Białko (g)
4.01
15.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
6.65
26.25
Węglowodany przyswajalne (g)
5.39
21.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
4.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
2.47
9.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
1.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
7.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
5.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.21
36.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A (µg (mcg))
27.52
108.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.38
92.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.61
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.14
4.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
7.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.81
86.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
280.53
1108.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
112.02
442.47
Potas (mg)
233.11
920.80
Wapń (mg)
16.91
66.80
Fosfor (mg)
54.55
215.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.79
66.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.39
Cynk (mg)
0.35
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z cukinią i kurczakiem 36
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z cukinią i kurczakiem

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
57.80