Leczo z cukinią i kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
Przepis na leczo z cukinią i kurczakiem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
Następnie do garnka dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, dopraw je do smaku solą i podsmaż przez kilka minut.
Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Do garnka wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.
Następnie dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Gotowe danie przelej do miseczek i podawaj na ciepło.
Leczo możesz udekorować natką pietruszki i podać je z pieczywem.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z cukinią i kurczakiem
Leczo z cukinią i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne leczo warto podać z dodatkiem świeżego pieczywa. Prosty przepis na leczo z cukinią i kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania leczo potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, cukinia, pomidory w puszce, bulion warzywny, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz oregano).
A jak zrobić leczo z cukinią i kurczakiem? W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie do garnka dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, dopraw je do smaku solą i podsmaż przez kilka minut. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do garnka wlej pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując smaczne leczo z papryką, cukinią i piersią kurczaka to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w leczu z cukinią i kurczakiem
Lista alergenów dla lecza z cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze lecza z cukinią i kurczakiem
Leczo z cukinią i kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dodatek mięsa drobiowego do potrawy wzbogaca ją w białko.
Energia i białka
(395g)
Węglowodany
(395g)
Tłuszcze
(395g)
Witaminy
(395g)
Składniki mineralne
(395g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.