Leczo z ciecierzycą
- Cebula (200 g)
- Cukinia (600 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Ciecierzyca konserwowa (200 g)
- Papryka żółta (250 g)
- Pomidor (840 g)
- Koncentrat pomidorowy (60 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na leczo z ciecierzycą krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
Do garnka wrzuć odcedzoną ciecierzyce i zamieszaj.
Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj
Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z ciecierzycą
Leczo z ciecierzycą to świetna wegetariańska alternatywa da tradycyjnego mięsnego klasyka. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji prosta i sycąca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z ciecierzycą, by było smaczne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Robi się w całości z warzywami. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy można skorzystać ze świeżych warzyw, jednak również w zimie jest bardzo smaczne. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej.
Przepis na leczo z ciecierzycą to dobre rozwiązanie na pyszne danie wegetariańskie. Ciecierzyca wspaniale komponuje się z pomidorami, których w tym daniu nie brakuje. Ta wersja przygotowywana jest z cukinią, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kolorowa, smaczna i zdrowa. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest również lekkostrawna, dzięki czemu może pojawiać się w posiłkach osób z problemami trawiennymi. Leczo jest bardzo pyszne i odżywcze. Duża ilość warzyw dostarcza sporo błonnika, Jest niezwykle aromatyczne i sycące, a w sezonie letnim, gdy warzywa są bardziej dostępne, jest też naprawdę tanie. Można wzbogacić je również o seler naciowy czy pieczarki. Ostra papryka dodana do całości nadaje mu charakterystycznego pikantnego smaku, z którego na pewno ucieszą się miłośnicy ostrych potraw. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki.
Alergeny w leczo z ciecierzycą
Lista alergenów dla lecza z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ciecierzycą
Wartości odżywcze lecza z ciecierzycą
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.