Leczo z ciecierzycą

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z ciecierzycą w misce
Leczo z ciecierzycą
Leczo z ciecierzycą to świetna wegetariańska alternatywa da tradycyjnego mięsnego klasyka. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji prosta i sycąca.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
161 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Cebula (200 g)
  • Cukinia (600 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (200 g)
  • Papryka żółta (250 g)
  • Pomidor (840 g)
  • Koncentrat pomidorowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z ciecierzycą krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Do garnka wrzuć odcedzoną ciecierzyce i zamieszaj.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj

Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na leczo z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat lecza z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą to świetna wegetariańska alternatywa da tradycyjnego mięsnego klasyka. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji prosta i sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo z ciecierzycą, by było smaczne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Robi się w całości z warzywami. Najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy można skorzystać ze świeżych warzyw, jednak również w zimie jest bardzo smaczne. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej.

Przepis na leczo z ciecierzycą to dobre rozwiązanie na pyszne danie wegetariańskie. Ciecierzyca wspaniale komponuje się z pomidorami, których w tym daniu nie brakuje. Ta wersja przygotowywana jest z cukinią, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kolorowa, smaczna i zdrowa. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest również lekkostrawna, dzięki czemu może pojawiać się w posiłkach osób z problemami trawiennymi. Leczo jest bardzo pyszne i odżywcze. Duża ilość warzyw dostarcza sporo błonnika, Jest niezwykle aromatyczne i sycące, a w sezonie letnim, gdy warzywa są bardziej dostępne, jest też naprawdę tanie. Można wzbogacić je również o seler naciowy czy pieczarki. Ostra papryka dodana do całości nadaje mu charakterystycznego pikantnego smaku, z którego na pewno ucieszą się miłośnicy ostrych potraw. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki.

Alergeny w leczo z ciecierzycą

Lista alergenów dla lecza z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z ciecierzycą

Wartości odżywcze lecza z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
48.31
161.84
Białko (g)
1.52
5.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
6.38
21.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.90
16.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
4.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
2.30
7.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.76
5.90
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
4.74
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.16
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
46.23
154.88
Witamina B6 (mg)
0.15
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
49.34
165.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.77
2.58
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Niacyna (mg)
0.64
2.13
Foliany (µg (mcg))
26.01
87.12
Beta karoten (µg (mcg))
490.95
1644.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
24.28
81.33
Potas (mg)
233.21
781.26
Wapń (mg)
14.90
49.90
Fosfor (mg)
33.29
111.52
Magnez (mg)
14.37
48.15
Żelazo (mg)
0.46
1.54
Cynk (mg)
0.22
0.73
Miedź (mg)
0.07
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z ciecierzycą 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z ciecierzycą

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Papryka żółta
250 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Pomidor
840 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.20
Za 840 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
58.50