Przepis na leczo z chorizo krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.

Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i krótko podsmaż.

Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w talarki cukinię oraz paprykę pokrojoną w słupki.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Dodaj passatę i gotuj przez 15 minut.

leczo z chorizo
Leczo z chorizo
Koszt przygotowania dania
19.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
149 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Leczo z chorizo - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z chorizo

Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z chorizo. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie sporej porcji warzyw, postawiłam na cukinię, pieczarki, paprykę i cebulę, która nada potrawie smaku. Jako mięsny dodatek sprawdzi się nasz główny składnik, czyli lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny.

Leczo sprawdzi się nie tylko na chłodne wieczory, ale też jako obiad w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj moje pyszne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z chorizo z cukinią, papryką i pieczarkami?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Nie tylko leczo z chorizo, ale każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.

Już wiesz, jak zrobić domowe leczo według mojego przepisu, koniecznie go wykorzystaj. Zatem życzę Ci smacznego.

Wartości odżywcze lecza z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
82.89 kcal
149.21 kcal
Białko
3.33 g
6.00 g

Węglowodany w leczu z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
8.22 g
14.80 g
Węglowodany przyswajalne
7.22 g
13.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
4.56 g
8.21 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
2.69 g
Tłuszcze nienasycone
3.07 g
5.53 g
Tłuszcze jednonasycone
2.14 g
3.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
1.68 g
Cholesterol
12.27 mg
22.09 mg

Witaminy w przepisie na leczo z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
13.95 µg (mcg)
25.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.81 mg
10.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina E
0.77 mg
1.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.41 µg (mcg)
33.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
156.13 µg (mcg)
281.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
316.49 mg
569.69 mg
Potas
229.45 mg
413.01 mg
Wapń
17.41 mg
31.34 mg
Fosfor
49.19 mg
88.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.23 mg
27.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.75 mg
Cynk
0.53 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z chorizo 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z chorizo

Lista alergenów dla lecza z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania lecza z chorizo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kiełbasa chorizo
100 g
1 sztuka
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
1 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Cukinia
1 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na leczo z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób