Leczo z chorizo
- Cebula dymka - 1 sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kiełbasa chorizo - 1 sztuka (100 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Cukinia (300 g)
Przepis na leczo z chorizo krok po kroku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i krótko podsmaż.
Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w talarki cukinię oraz paprykę pokrojoną w słupki.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Dodaj passatę i gotuj przez 15 minut.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z chorizo
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z chorizo. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie sporej porcji warzyw, postawiłam na cukinię, pieczarki, paprykę i cebulę, która nada potrawie smaku. Jako mięsny dodatek sprawdzi się nasz główny składnik, czyli lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny.
Leczo sprawdzi się nie tylko na chłodne wieczory, ale też jako obiad w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj moje pyszne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z chorizo z cukinią, papryką i pieczarkami?
Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.
Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.
Nie tylko leczo z chorizo, ale każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.
Już wiesz, jak zrobić domowe leczo według mojego przepisu, koniecznie go wykorzystaj. Zatem życzę Ci smacznego.
Alergeny w leczu z chorizo
Lista alergenów dla lecza z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze lecza z chorizo
Leczo możesz podawać z ugotowaną kaszą lub pieczywem.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.