Przepis na leczo z boczniakami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Warzywa pokrój w słupki, a boczniaki przekrój na pół lub w ćwiartki.

Podsmaż warzywa na patelni i dopraw do smaku.

Dodaj pomidory z puszki, całość duś do miękkości nie dłużej niż 10 minut.

Leczo podawaj z ryżem lub kaszą.

leczo z boczniakami
Leczo boczniakami
Koszt przygotowania dania
13.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Leczo z boczniakami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z boczniakami

Szybki pomysł na obiad wegański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na leczo z boczniakami. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i boczniakami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Poznaj mój prosty przepis na szybkie i łatwe w wykonaniu leczo.

Leczo to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do połowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.

Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wege wersja, czyli nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych przeszkód, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wegetariańskie leczo było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na leczo z boczniakami jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, podsmażyć je krótko na patelni, na końcu dodając pomidory. Mogą być one świeże, wcześniej sparzone i pozbawione skóry lub jak w moim wypadku pomidory z puszki.

Gdy warzywny farsz już będzie gotowy wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Leczo to świetny pomysł na szybką, ciepłą kolację lub na obiad.

Jak zrobić leczo z boczniakami? Przekonaj się sam jakie to proste.

Wartości odżywcze lecza z boczniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
45.67 kcal
91.33 kcal
Białko
1.69 g
3.38 g

Węglowodany w leczu z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.16 g
12.32 g
Węglowodany przyswajalne
4.44 g
8.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
3.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.15 g
4.31 g
Tłuszcze nasycone
0.30 g
0.61 g
Tłuszcze nienasycone
1.85 g
3.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.24 g
2.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
1.22 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na leczo z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
40.07 µg (mcg)
80.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
36.32 mg
72.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
3.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.15 µg (mcg)
56.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
423.67 µg (mcg)
847.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
41.57 mg
83.15 mg
Potas
272.37 mg
544.74 mg
Wapń
18.33 mg
36.67 mg
Fosfor
50.00 mg
100.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.09 mg
32.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.47 mg
Cynk
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z boczniakami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z boczniakami

Lista alergenów dla lecza z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z boczniakami

Cena przygotowania lecza z boczniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Boczniaki
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
26.80
Jak oceniasz przepis na leczo z boczniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób