Leczo z bakłażanem i cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe leczo z warzywami
Leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na leczo z warzywami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
204 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
  • Bakłażan (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z bakłażanem i cukinią krok po kroku

Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę (produktów nie mieszaj).

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Bakłażana i cukinię umyj oraz pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek przez około minutę.

Następnie dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut.

Następnie dodaj papryki, cukinię, pieczarki oraz bakłażan. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki ostrej.

Składniki dokładnie wymieszaj i duś 5 minut.

Po tym czasie leczo przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na leczo z bakłażanem i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat lecza z bakłażanem i cukinią

Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Przepis na leczo z bakłażanem i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania leczo potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, cukinia, bakłażan, papryka czerwona i żółta, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz oregano.

A jak zrobić leczo z bakłażanem i cukinią? Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę (produktów nie mieszaj). Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana i cukinię umyj oraz pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek przez około minutę. Następnie dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj papryki, cukinię, pieczarki oraz bakłażan. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i duś 5 minut. Po tym czasie leczo przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując pyszne leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Smaczne leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w leczu z bakłażanem i cukinią

Lista alergenów dla lecza z bakłażanem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z bakłażanem i cukinią

Wartości odżywcze lecza z bakłażanem i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zarówno cukinia, jak i bakłażan stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
40.85
204.26
Białko (g)
1.45
7.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.11
30.54
Węglowodany przyswajalne (g)
4.39
21.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
8.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.73
8.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
7.40
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
4.94
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
2.46
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
22.28
111.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
37.69
188.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.70
3.51
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
5.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.58
102.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
241.00
1205.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
75.60
377.99
Potas (mg)
255.32
1276.62
Wapń (mg)
20.71
103.57
Fosfor (mg)
34.48
172.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.83
79.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
3.68
Cynk (mg)
0.27
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z bakłażanem i cukinią 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z bakłażanem i cukinią

Koszt składników
34.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Bakłażan
250 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 250 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka żółta
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
34.90