Leczo z bakłażanem i cukinią
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
- Bakłażan (250 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Pieczarki (150 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na leczo z bakłażanem i cukinią krok po kroku
Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę (produktów nie mieszaj).
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Bakłażana i cukinię umyj oraz pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek przez około minutę.
Następnie dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut.
Następnie dodaj papryki, cukinię, pieczarki oraz bakłażan. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki ostrej.
Składniki dokładnie wymieszaj i duś 5 minut.
Po tym czasie leczo przelej do miseczek i podawaj na ciepło.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Przepis na leczo z bakłażanem i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania leczo potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, cukinia, bakłażan, papryka czerwona i żółta, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz oregano.
A jak zrobić leczo z bakłażanem i cukinią? Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę (produktów nie mieszaj). Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana i cukinię umyj oraz pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek przez około minutę. Następnie dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj papryki, cukinię, pieczarki oraz bakłażan. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i duś 5 minut. Po tym czasie leczo przelej do miseczek i podawaj na ciepło.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując pyszne leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo warto podać z dodatkiem pieczywa. Smaczne leczo jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w leczu z bakłażanem i cukinią
Lista alergenów dla lecza z bakłażanem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z bakłażanem i cukinią
Wartości odżywcze lecza z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zarówno cukinia, jak i bakłażan stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.