Leczo z bakłażanem

Opublikowano: 30.06.2021 r., 14:13 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnek leczo z bakłażanem
Leczo z bakłażanem
Leczo z bakłażanem to pyszny i rozgrzewający mix warzyw z pieczarkami w sosie pomidorowym. Można przyrządzić je zarówno w wersji wegańskiej, jak i z dodatkiem mięsa.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 10 min
249 kcal
Kcal w porcji
468 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Kiełbasa domowa (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Cukinia (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Pieczarki (70 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na leczo z bakłażanem krok po kroku

Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Bakłażana posól i odstaw na 15 minut.

Kiełbasę podsmaż na oliwie i dodaj cebulę z pieczarkami.

Następnie dodaj paprykę i także lekko ją podsmaż.

Bakłażana opłucz i dodaj razem z cukinią, przecierem i solą oraz pieprzem na patelnię.

Duś na wolnym ogniu aż cukinia i bakłażan będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na leczo z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat lecza z bakłażanem

Leczo z bakłażanem jest połączeniem wielu warzyw i pieczarek w sosie pomidorowym. Żeby zadbać także o źródło białka przygotuj leczo z kiełbasą lub tofu. Świetnie sprawdzi się również ugotowana ciecierzyca, która idealnie pasuje z takim daniem. Przepis na leczo z bakłażanem jest bardzo prosty i szybki. Zrobiony jest z cukinią i bakłażanem, pieczarkami, cebulką oraz oczywiście z dodatkiem różnokolorowej papryki. Dodatkowo dodaj swoje ulubione źródło białka: jak mięso, tofu, nasiona roślin strączkowych lub rybę. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę a pieczarki w półplasterki. Na patelni zaczynamy od podsmażenia mięsa lub tofu. Do niego dodajemy cebulę, potem pieczarki, paprykę i cukinię z bakłażanem. Całość zalewamy oczywiście przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy. Żeby uzyskać smaczne leczo, musisz wiedzieć jak przygotować bakłażana do leczo. Na początek kroimy go w kostkę tak jak i resztę warzyw. Następnie bakłażana należy posolić i zostawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie płuczemy bakłażana i dusimy w sosie pomidorowym razem z innymi warzywami i pieczarkami. Całość dusimy, aż cukinia i bakłażan będą ugotowane, a to zależy między innymi od wielkości kawałków tych warzyw. W ten szybki i prosty sposób masz gotowe leczo warzywne z bakłażanem, które możesz podać z ryżem, kaszą lub pieczywem. Warto przyrządzić takie leczo, ponieważ bakłażan jest niskokalorycznym warzywem, które ma jedynie 25 kcal w 100 g. W bakłażanie znajdują się flawonoidy, na przykład nasunin, który jest antyoksydantem. Nadmiar wolnych rodników może wpływać na starzenie się, a także rozwój wielu chorób. Dodatkowo wykazuje działanie przeciw angiogenne. Angiogeneza to proces powstawania nowych naczyń krwionośnych, a powstawanie nowych naczyń krwionośnych ma duży wpływ na wzrost nowotworu i powstawanie przerzutów. Składnik aktywny zawarty w bakłażanie, jakim jest nasunin, przeciwdziała angiogenezie, czyli powstawaniu nowych naczyń krwionośnych. Oberżyna zawiera także bardzo dużo wody, bo około 90%. To wszystko przemawia na korzyść tego warzyw, dlatego nie wahaj się i przyrządź pyszne leczo z bakłażanem.

Alergeny w leczu z bakłażanem

Lista alergenów dla lecza z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z bakłażanem

Wartości odżywcze lecza z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Leczo z bakłażanem jest świetnym pomysłem na ciepły, warzywny obiad o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kcal)
53.32
249.52
Białko (g)
1.91
8.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany (g)
5.61
26.26
Węglowodany przyswajalne (g)
3.89
18.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
8.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(468g)
Tłuszcz (g)
3.03
14.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
5.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
9.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
6.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.52
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.34
20.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(468g)
Witamina A (µg (mcg))
34.48
161.39
Witamina B6 (mg)
0.14
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.24
Witamina C (mg)
39.44
184.56
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.24
Witamina E (mg)
0.75
3.49
Retinol (µg (mcg))
0.57
2.66
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.09
0.41
Niacyna (mg)
1.04
4.88
Foliany (µg (mcg))
20.89
97.75
Beta karoten (µg (mcg))
362.84
1698.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód (mg)
73.44
343.72
Potas (mg)
249.71
1168.63
Wapń (mg)
13.05
61.07
Fosfor (mg)
42.07
196.88
Magnez (mg)
11.17
52.30
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.69
Cynk (mg)
0.33
1.52
Miedź (mg)
0.10
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z bakłażanem 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z bakłażanem

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Bakłażan
240 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 240 g
Cukinia
250 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka zielona
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
52.30